RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk flagg i flammer

Sist oppdatert:
Væpnede menn brente mandag danske og norske flagg i Gaza by.

Væpnede menn fra en tidligere ukjent gruppe, al-Yasser, tok mandag kontrollen over EUs kontor i Gaza by, melder AP. Mennene sprayet fotavtrykk på et norsk og et dansk flagg før de satte fyr på flaggene.

Senere meldinger går ut på at gruppen har tilknytning til al-Aqsa-brigadene, som er den væpnede delen av Fatah-bevegelsen.

Mennene krevde en unnskyldning fra danske og norske myndigheter etter at karikaturtegninger av profeten Muhammed ble publisert i danske Jyllands-Posten og den kristne norske avisen Magazinet.

Mennene truet med at nordmenn og dansker vil bli hindret i å reise inn til Gaza.

- Vi ber borgerne i de to landene om å ta trusselen alvorlig. Våre celler er klare til å gjennomføre dette på hele Gaza-stripen, sier en av de militante ifølge AP.

Ikke truet
De norske kvinnene Gudrun Bertinussen og Kirsten Berch-Olsen fra Norsk Folkehjelp var mandag i ferd med å evakuere kontoret i Gaza by.

- Vi føler oss ikke direkte truet, men har bestemt oss for å reise, sier Bertinussen til TV 2 Nettavisen.

Ifølge pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten vil de to få eskorte fra det norske representasjonskontoret i Ramallah når de forlater Gaza.

Ikke truet
Søndag kom flygeblader fra den Fatah-tilknyttede gruppen al-Aqsa-brigadene og Islamsk hellig krig der skandinavere ble bedt om å forlate Gaza.

Talsmenn for begge gruppene understreker overfor TV 2 Nettavisen at nordmenn ikke har grunn til å føle seg truet i Gaza, og at oppfordringene går til norske og danske myndigheter om å beklage publiseringen av Muhammed-tegningene.

Bertinussen er glad for at gruppene presiserer at nordmenn i Gaza ikke bør føle seg truet.

- Det er også vårt inntrykk lokalt, sier hun.

Banket opp
Dansk Røde Kors evakuerer to ansatte fra Gaza og en fra Jemen.

-Det har kommet konkrete trusler mot våre ansatte. At de er danske, var avgjørende for beslutningen, sier en talsmann for dansk Røde Kors.

I Mekka i Saudi-Arabia ble to medarbeidere til den svensk-danske meierigiganten Arla banket opp i en butikk. Mennene skal ha kommet fra overfallet uten alvorlige skader.

Søndag ba det danske utenriksdepartementet danske borgere i Midtøsten og Iran om å utvise forsiktighet. Så langt er det ikke gitt tilsvarende advarsel fra Victoria Terrasse.

Det norske utenriksdepartementet vurderer situasjonen fortløpende.

- Vi har bedt alle våre ambassader i Midtøsten vurdere sikkerhetssituasjonen nøye på det enkelte stedet, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til TV 2 Nettavisen.

- Det er for tidlig å svare på. Men det er en del av vurderingen vi gjør nå, sier Sandsten.

Hun peker på at UD allerede har et reiseråd som gjelder Gaza og Vestbredden. Her blir blir norske borgere bedt om å vurdere nøye nødvendigheten av å reise dit.

Redd
TV 2-reporter Fredrik Græsvik er i Ramallah på Vestbredden. Han merker at stemningen er spent.

- Situasjonen føles ubehagelig og det har vært ukomfortabelt helt siden valget her nede. Det er masse frustrerte mennesker og jeg må holde meg på plasser der reaksjonene ikke kan ta overhånd. Men jeg er vant til at det er farlig her nede, sier Græsvik til nettstedet iBergen.

Græsvik sier han kommer til å reise inn i Gaza også, så snart situasjonen tilsier det.

Er du redd?

- Ja, jeg er redd. Vår fotograf i Ramallah forteller at de i dag brente norske flagg. Ikke sikkert at jeg kommer til å fortelle at jeg kommer fra Norge, slik jeg pleier å gjøre, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere