RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk gjennombrudd i Sri Lanka

(scanpix)
Sist oppdatert:
Statssekretær Vidar Helgesen har klart å få til enighet om nye fredssamtaler mellom opprørere og regjeringen i Sri Lanka, etter at han overraskende møtte Tamiltigrene.

Norge har i lang tid forsøkt å megle mellom partene i konflikten mellom opprørsgruppen Tamiltigrene (LTTE) og den singalesiske regjeringen. Utenriksminister Jan Petersen dro hjem fra landet onsdag etter å ha mislykkes i å få til en avtale om nye samtaler.

Gjennombrudd
Etter at Petersen forlot landet dro imidlertid statssekretær Vidar Helgesen til byen Kilinochchi, og har ifølge AFP fått i stand en avtale med Tamiltigrene om å gjenopplive fredssamtalene.

Tamiltigrenes sjefsforhandler Anton Balasingham fortalte journalister i Kilinochchi at den norske regjeringen vil kunngjøre en avtale mellom Tamiltigrene og regjeringen i Colombo.

- Den norske regjeringen vil komme med en offisiell kunngjøring om de grunnleggende avtalene vi har kommet fram til om å gjenoppta samtalene om en dag eller to, sier Balasingham.

- Det gjenstår noen praktiske problemer om når og hvor samtalene skal holdes, la han til, men han sier også at dette vil bli avklart i løpet av «en dag eller to».

Gjennombruddet kom etter at regjeringen hadde uttrykt håp om å få til samtaler med Tamiltigrene, selv etter Jan Petersens mislykkede forsøk.

Balasingham sier videre at det fremdeles er noen områder der det ikke er kommet til enighet, men ville ikke gå inn på noen detaljer om sitt to timer lange møte med Helgesen. Han venter ikke at samtaler med regjeringen vil starte denne måneden.

60.000 drept
Forhandlingene har vært brutt siden april i fjor, og hele fredsprosessen ble kastet ut i en krise da president Kumaratunga grep inn og avsatte landets forsvarsminister, innenriksminister og informasjonsminister i november. Hun grep inn etter å ha anklaget den forrige regjeringen for å ha satt landets sikkerhet i fare gjennom forhandlingene med LTTE.

Våpenhvilen ble inngått i februar 2002, etter at begge sider hadde latt våpnene ligge siden julaften 2001. Borgerkrigen på Sri Lanka hadde pågått siden 1983 og kostet over 60.000 mennesker livet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere