RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk-iraner fengslet for attentatplaner i Danmark


Lederen for Politiets Efteretningtjeneste (PET) i Danmark, Finn Borch Andersen, opplyste tirsdag at en 
norskiraner er pågrepet for å ha drevet etterretning for Iran. Foto: Martin Sylvest/Ritzau NTB scanpix / NTB scanpix
Lederen for Politiets Efteretningtjeneste (PET) i Danmark, Finn Borch Andersen, opplyste tirsdag at en norskiraner er pågrepet for å ha drevet etterretning for Iran. Foto: Martin Sylvest/Ritzau NTB scanpix / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
En norsk statsborger er pågrepet i Sverige, mistenkt for å ha planlagt et attentat mot eksiliranere i Danmark. Mannen nekter straffskyld.

Den norske statsborgeren ble pågrepet av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo i Göteborg 21. oktober og har iransk bakgrunn. Han er varetektsfengslet i Danmark fram til 8. november.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at de har bistått danske Politiets Efteretningtjeneste (PET) i arbeidet med å avdekke attentatplanene i Danmark.

– Pågripelsen er et resultat av et intensivt samarbeid mellom sikkerhetstjenestene i Norge, Danmark og Sverige, opplyste PET-sjef Finn Borch Andersen under en pressekonferanse tirsdag.

Ifølge Borch Andersen kan mannen knyttes til iransk etterretning.

– Det er kort sagt snakk om en sak som handler om iransk etterretning, som etter vår oppfatning planla et attentat i Danmark, sa han.

Varsler reaksjon

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen kaller det «fullstendig uakseptabelt» at Iran ifølge PET har planlagt et attentat på dansk jord. Det vil få konsekvenser, varsler han.

– Regjeringen vil reagere overfor Iran, og vi samtaler med europeiske partnere om ytterligere tiltak, sier Samuelsen.

Tirsdag kveld opplyste Samuelsen at Danmarks ambassadør i Iran vil bli hjemkalt for konsultasjoner, noe som innen diplomatiet regnes som en streng reaksjon.

Iran avviser

Iran avviser anklagen om attentatplaner i Danmark og hevder PET sprer desinformasjon.

– Der er snakk om desinformasjon og et nytt eksempel i serien av sammensvergelser og planer som velkjente iranske motstandere står bak for å forsøke å ødelegge det gode og progressive Iran, heter det i en kunngjøring iransk UD har sendt til DR Nyheter.

Samuelsen er ikke overrasket.

– Men det er den iranske regjering, det er den iranske stat, som står bak fastholder han.

Eksiliranere var mål

Ifølge Borch Andersen er faren for at attentatplanen settes ut i livet fortsatt til stede, selv om den norske 46-åringen er fengslet.

– Det gjør naturligvis ikke at trusselen er borte, sier han.

Ifølge PET skal målet for det angivelige attentatet være tre iranere som bor i Ringsted i Danmark.

De tre iranerne tilhører Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA), som kjemper for selvstendighet i et område i Iran.

– Det vil fortsatt være behov for omfattende sikkerhetsforanstaltninger rundt iranerne som skal ha vært målet for den varetektsfengslede mannens attentatplaner, sier Borch Andersen.

– Trusselen mot de aktuelle personene er alvorlig, for én av dem er den svært alvorlig, sier han.

Etterforskes også

Ifølge PET-sjefen er også de tre ASMLA-medlemmene som angivelig var mål for attentatplanen i dansk politis søkelys.

ASMLA hyllet i september angrepet mot militærparade i den iranske byen Ahvaz, der 25 mennesker ble drept, og de tre etterforskes nå for å ha bifalt terrorisme, opplyser Borch Andersen.

Aktive i Norge

PST-sjef Benedicte Bjørnland opplyser at iransk etterretning, i likhet med flere andre lands etterretningstjenester, også er i virksomhet i Norge.

– De er aktive i Norge med å kartlegge grupper som anses å være aktive kritikere eller motstandere av eget lands regime, sier Bjørnland til VG via sin pressekontakt Martin Bernsen i PST.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere