*Nettavisen* Nyheter.

Norsk jubel for Ariane 5-rakett

Foto: AP Photo/ ESA/CNES/ARIANESPACE

Klokka 22.03 norsk tid lørdag ble den nye versjonen av Ariane 5-raketten skutt opp fra fransk Guyana i Sør-Amerika.

13.02.05 09:01

Norsk industri jubler over store leveranser til denne og de 30 følgende rakettene.

Det er den europeiske romfartsorganisasjonen ESA som har utviklet raketten. 12 land, blant dem Norge, er med i programmet. Raketten - som har med seg to satelitter - er den første av i alt 30 planlagte raketter, og de norske leveransene vil beløpe seg til rundt 10 millioner kroner for hver av dem.

Denne gangen holdt alle pusten i frykt for at utskytningen av milliard-raketten skulle gå i bakken. Det skjedde nemlig under første forsøk for vel tre år siden.

- Raketten skulle egentlig skytes opp litt før klokka 21.00, men en rød lampe begynte å lyse og nedtellingen ble stoppet, forteller avdelingsdirektør ved Norsk Romsenter , Geir Hovmork til TV 2 Nettavisen.

Da var det mange som svettet. Prøveoppskytingen av Ariane 5 i desember 2002 endte med at raketten på omtrent 1 milliard norske kroner gikk rett i bakken etter bare fire minutter.

- Men de hadde én time på seg på å få sendt bæreraketten opp, og klokka 22.03 norsk tid ble den nye versjonen av Ariane 5 skutt opp fra den europeiske romorganisasjonen ESAs oppskytingsbase i Fransk Guyana i Sør-Amerika, sier Hovmork.

Løfter ti tonn
Den nye versjonen har kraftigere motorer enn tidligere versjoner og kan skyte opp to satellitter med en samlet vekt på nær ti tonn ad gangen. Nyttelasten besto av en spansk-amerikansk telekommunikasjonssatellittt (XTAR-EUR) og ESAs MAQSAT-B testsatellitt.

Oppskytningen av den nye Ariane 5 var svært viktig fordi raketten er den første av i alt 30 planlagte raketter av denne typen som skal sendes ut i rommet de neste årene. Neste rakett blir sendt opp om omtrent en måned.

Stolt direktør
Hovmork er stolt over at norsk industri har klart å hevde seg i konkurransen om å levere deler til den avgjørende raketten.

- Norske leveranser til hver Ariane 5 beløper seg til omlag ti mill kroner. Totalt er det en omsetning på omtrent fem milliarder kroner innen norsk romvirksomhet hvert år, sier han.

De norske bedriftene Kongsberg Defence & Aerospace , Nammo på Raufoss og Norspace i Horten er underleverandører til Ariane 5.

Kongsberg Defence & Aerospace har utviklet og leverer feste- og separasjonsmekanismene for startrakettene, mens Nammo står bak rakettmotorene som skyver startrakettene til side etter separasjon, samt rakettmotorene som aksellererer øvre trinn. Norspace har utviklet og leverer elektronikk for drivstoffkontroll.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.