Norsk jubel over løslatelse i Burma

Den norske organisasjonen Studentenes fredspris jubler over løslatelsen av studentlederen Min Ko Naing i Burma.

21.11.04 00:19

- Det er en stor nyhet at han blir løslatt, og det er ikke minst overraskende. Svært gledelig, sier lederen for Studentenes fredspris, Erik Myrind, til TV 2 Nettavisen.

Lørdag kom lederen for studentopprøret i Burma uventet hjem etter å ha sittet isolert i fengsel siden 1989. Frigivelsen beskrives som svært overraskende og plutselig.

Vil ha han til Norge
Min Ko Niang ble arrestert i mars 1989 og først dømt til tjue års fengsel. Dommen ble senere omgjort til ti år, men studentlederen ble likevel ikke løslatt i 1999.

I 2001 ble han tildelt Studentenes fredspris av norske studenter, men siden han satt i fengsel har han aldri fått mottatt prisen.

- Når vi skal dele ut neste fredspris i februar neste år, vil vi prøve å invitere Niang til Norge, så han kan få motta prisen, sier Myrind.

Niang fikk prisen fordi han og hans organisasjon lenge har stått på for å bedre studentenes rettigheter og generelle menneskerettigheter i Burma.

I relativt god form
Siste gang en utlending møtte Min Ko Naing i fangenskap var i 1994, da FNs spesialutsending til Burma fikk innvilget et kort møte med ham i Insein-fengselet. Han ble da beskrevet som «nervøs og tynn».

- Det er godt å se at han er i relativt god form, sier Myrind til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.