Gå til sidens hovedinnhold

Norsk kvinne innesperret i Gaza

- Jeg håper jeg rekker flyet hjem 23. januar, sier Hilde Hylland Uhlving som nektes utreise fra Gaza av den israelske hæren.

Den 26 år gamle legestudenten er tilknyttet den danske kirkens nødhjelp og organisasjonen Leger uten grenser og får ikke reise ut fra Gaza på grunn av nye israelske reiserestriksjoner for utlendinger.

- Med nye, kronglete regler går den israelske hæren stadig lenger for å gjøre det vanskelig for utlendinger som vil besøke de palestinske områdene. De vil tydelig ha færrest mulig vitner til det som skjer, sier hun til NTB.

Den israelske hæren har gått særlig hardt til verks i grensebyen Rafah, der hundrevis av palestinske boliger er blitt revet de siste årene.

Onsdag morgen ble fire israelske soldater drept i en selvmordsaksjon ved grenseovergangen Erez, der israelerne har nektet den norske kvinnen utreise.

Press fra ambassader
Soldatene som bemanner grenseovergangen gjenopptok torsdag behandlingen av Hilde Hylland Uhlvings utreisesøknad. Dette skjedde etter gjentatte henvendelser fra Leger uten grenser og press fra den norske og den danske ambassaden i Tel Aviv.

De israelske soldatene ved Erez forklarte at søknaden ikke kunne behandles fordi de manglet den norske kvinnens fødselsdato.

- Dette er tull. De hadde disse opplysningene både fra den norske og den danske ambassaden, sier hun.

Hilde Hylland Uhlving understreker at hennes egne problemer blir små i forhold til hva den palestinske befolkningen må slite med av daglige restriksjoner.

- Det setter det hele i perspektiv. Mange palestinere kan ikke håpe på å komme ut i det hele tatt, sier den norske kvinnen.

Jernring
Israelske styrker slo torsdag morgen en jernring rundt Gazastripen og stengte alle grenseovergangene til det palestinske området.

Visestatsminister Ehud Olmert sier at reaksjonen er et tegn på Israels vilje til å forhindre "terrorisme", etter selvmordsaksjonen ved Erez som ble utført av en palestinsk tobarnsmor.

Den israelske blokaden skal i første omgang gjelde i 24 timer, og vil angivelig ikke berøre transporten av varer inn og ut av Gazastripen. Israelske tjenestemenn har imidlertid antydet at grensesonen kan bli stengt i mange dager framover.

Blokaden hindrer tusenvis av palestinere i å komme seg på arbeid i Israel.

I tillegg gikk israelske styrker tidlig torsdag morgen inn i byen Jenin på Vestbredden, ifølge det palestinske politiet. Også i flyktningleiren utenfor byen ble det innført portforbud, mens israelske soldater gjennomsøkte bygninger på jakt etter militante palestinere.

(NTB)

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus