Norsk medisinstudent sa han var lege

I nærmere to år skal en norsk medisinstudent ha praktisert som lege ved et sykehus Sverige. Han har stilt diagnoser, behandlet pasienter og skrevet resepter – uten å ha lisens.

Socialstyrelsen har iverksatt full gransking av den falske legen ved Torsby sjukhus i Värmland. Flere hundre pasientjournaler skal gjennomgås.

- Jeg har gjort mitt beste. Du aner ikke hvor mange takkekort og blomster jeg har fått fra fornøyde pasienter, sier 33-åringen til VG.

Først da den nye ledelsen ved Torsby sykehus i Sverige ba om få se vitnemålet til den norsk assistentlegen kom det fram at han ikke var ferdig utdannet. Da hadde han i to perioder, fra august til september 2001 og siden fra februar 2002 til mai 2003, arbeidet på sykehuset.

Mannen hevder selv at han har studert i Krakow og Poznan, men at han har ett år igjen på universitetet før han er ferdig utdannet lege.

- Jeg har en bedre utdannelse enn de som studerer medisin i Sverige og Norge. Jeg har noen kurs igjen, men det er bare å reise til Polen og ta eksamen, sier nordmannen til Värmlands Folkblad.

Nordmannen skal i perioder ha jobbet selvstendig som assistentlege. Han skal også ha skrevet «kirurg» under navnet sitt på resepter.

Ifølge reglene skal en hospitant ved et svensk sykehus alltid arbeide under oppsyn av en lege. I praksis har nordmannen blitt oppfattet som en hvilken som helst lege ved sykehuset.

- Ingen pasienter har overhodet vært i fare eller lidd på grunn av de formelle feil som er gjort i dette tilfellet, hevder overlege Thorstein Egonsson ved Torsby sykehus til VG.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.