*Nettavisen* Nyheter.

Norsk satellitt til værs

Historiens første norskbygde satellitt ble skutt opp i rommet torsdag morgen. Se oppskytingen på web-tv.

27.10.05 12:15

NCUBE-2 ble skutt opp fra Plesetsk-kosmodromen nord i Russland torsdag 27. oktober klokken 08.52 norsk tid. Den lille satellitten veier omtrent en kilo, og ble skutt opp sammen med en japansk og en tysk satellitt.

Se oppskytingen på gratis web-TV.

NCUBE-2 er bygd av norske studenter i et prosjekt der hovedmålet er å skaffe erfaring med planlegging, bygging, utprøving og drift av en satellitt.

- Helt strålende
- Hittil har det gått helt strålende. Nå venter vi på å få signaler fra satellitten, det vil tidligst skje i tolv-tiden, sier seksjonssjef Tormod Guldvog ved Norsk Romsenter.

- Da blir disse signalene plukket opp ved Svalbard. Hvis det skjer betyr det at satellitten virker og er i gang med det den skal gjøre. Det tar noen dager å sjekke at alle systemene virker. Siden tar studentene ved Høgskolen i Narvik over styringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bakkestasjon på skolen
Studentene har bygd en bakkestasjon og vil være i stand til å operere satellitten fra skolen.

- Dette er den første norskbygde satellitten, men det er også ganske spesielt at det er studenter som har stått for prosjektet.

Andøya rakettskytefelt er koordinator for prosjektet.

Overvåke reinsdyr
Både første og andre trinn av oppskytningen var ifølge Guldvog vellykket.

Den norske satellitten har med utstyr for å kartlegge skipstrafikken langs norskekysten og bevegelsene til reinsdyr på Filefjell. Reinsdyra har blitt utstyrt med sendere i forbindelse med et prosjekt ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap på Ås.

Ny satellitt i 2006
Studenter ved Høgskolen i Narvik, NTNU og Universitetet i Oslo har vært involvert i byggingen av satellitten.

NCUBE-1 Rudolf, en maken satellitt, ligger klar til oppskytning etter en utsettelse i sommer. Norsk romsenter håper satellitten blir skutt opp tidlig på nyåret.

Mer enn 80 studenter fra NTNU, Høgskolen i Narvik og Universitetet for Miljø og Biovitenskap på Ås har planlagt, utviklet, testet og bygget NCUBE-2 og bakkestasjoner i Narvik og på Svalbard. Prislappen på prosjektet er rundt 2 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.