*Nettavisen* Nyheter.

Norsk skip frigitt i Kenya

FÅR SEILE VIDERE: Det norske skipet Höegh Transport ble arrest i Kenya etter at det ble funnet våpen. Skipet har nå fått seile videre, ifølge selskapet. Foto: (Höegh Autoliners)

- Mannskapet har hatt en tøff tid, sier selskapet til Nettavisen.

26.09.15 11:24

- Höegh Transporter har endelig blitt løslatt fra varetekt i Mombasa, Kenya, og har fortsatt sin reise til Sør-Afrika, Vest-Afrika og Mexico etter en forsinkelse på en uke, skriver selskapet i en pressemelding lørdag.

Skipet, som har kinesisk mannskap, ble holdt igjen i Mombasa forrige fredag, og ble bordet av kenyanske soldater etter våpenfunn om bord.

Höegh har bekreftet at det var udeklarerte våpen om bord i skipet, som trolig tilhører FNs fredsbevarende styrker.

Les også: FN forsvarer våpenlasten på norskeid skip

- Vi er lettet og glade

Skipet ble frigitt av kenyanske myndigheter fredag kveld lokal tid.

Klikk på bildet for å forstørre.

LETTET: Pressetalsmann Øyvind Ervik er Head of Short Sea and Logistics i Höegh Autoliners.

- Vi er lettet og glade, spesielt på vegne av mannskapet som har hatt en tøff tid, sier pressetalsmann Øyvind Ervik i Höegh Autliners til Nettavisen lørdag formiddag.

Ervik påpeker samtidig at ingen av mannskapet har lidd noen nød.

- Men det er jo en stressende situasjon, sier han.

- Hva gjorde dere for å løse saken?

- Det er bruk av advokater og vårt utenriksapparat til å hjelpe og assistere til dialog med lokale myndigheter, og selvfølgelig har saken gått sin gang, sier Ervik.

Les også: Avviser sprengning av norsk skip

- Ville spekulasjoner
Han sier han forstår at kenyanske myndigheter så alvorlig på saken, siden det var våpen om bord som selskapet ikke kjente til.

- Vi er glad på vegne av kundene våre som nå får lasten sin, og så får vi slutt på de litt ville spekulasjonene som har vært i lokal media, sier han.

Kenyanske myndigheter har også hatt mistanker om at det var narkotiske stoffer om bord, men Höegh Autoliners opplyste torsdag at det hvite pulveret som ble funnet om bord i skipet, trolig er et slags lim og ikke narkotika.

- Det store problemet var at våpnene var i skipet uten vår kjennskap. Men narkotikasporet har ikke vært noe, sier Ervik til Nettavisen.

Dette slås også fast i lørdagens pressemelding fra selskapet:

- Ingen fra mannskapet er arrestert, ingen medikamenter er funnet om bord, men det er funnet en forsendelse av uanmeldte FN-våpen, står det.

Les også: Höegh bekrefter at norsk skip hadde våpen om bord

- Ikke påvist narkotika
Våpnene om bord var en del av en FN-transport på vei til Kongo.

Ervik sa til Nettavisen torsdag at Höegh Autoliners, norske myndigheter og Norges rederiforbund har «rimelig god kontakt» med myndighetene i Kenya for å få løst saken.

- Det er ikke påvist narkotika om bord i skipet. Det er funnet et pulver som er sendt til analyse. Det dreier seg om et pulver som et skip til vanlig har om bord, og som brukes til lim, sa Ervik.

Han sa også at Höegh Autoliners ikke var klar over at det var våpen om bord i skipet. Våpnene ble fraktet sammen med 200 kjøretøy som indisk militære sendte til Kongo til bruk for FNs fredsstyrke i landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.