RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk Skip har reddet nesten 1.000 migranter


FLYKTNINGHJELP: Det norske skipet Siem pilot berget lørdag formiddag 320 mennesker fra et flyktningeskip i Middelhavet. Søndag var mannskapene også på oppdrag. Det siste døgnet har de berget 963 båtflyktninger.
FLYKTNINGHJELP: Det norske skipet Siem pilot berget lørdag formiddag 320 mennesker fra et flyktningeskip i Middelhavet. Søndag var mannskapene også på oppdrag. Det siste døgnet har de berget 963 båtflyktninger. Foto: Kripos (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det norske skipet Siem Pilot berget 963 migranter i havsnød utenfor kysten av Libya i helgen i omfattende redningsaksjoner.

– Vi har aldri hatt så mange på dekk før. Det er fullt men likevel forholdsvis rolig. Kvinner og barn sitter i en egen sone. Det er totalt 71 barn om bord, flere av dem babyer, opplyser presseansvarlig i Kripos Ida Dahl Nilssen til NTB søndag ettermiddag.

Hun befinner seg om bord på lasteskipet Siem Pilot, som ventes å ankomme havnen i Cagliari på Sardinia mandag morgen med 963 migranter om bord.

Siem Pilot tar i utgangspunktet imot maksimalt 800 personer, men dersom det er krise, kan det ta imot flere.

Migrantene ble reddet fra havsnød i tre ulike redningsoppdrag lørdag.

– I går tok vi imot én dag gammel jentebaby fra Nigeria. Hun og moren fikk tilsyn av saniteten om bord, men er nå tatt videre til et italiensk marinefartøy for å være sammen med gruppen de opprinnelig reiste sammen med, sier Nilssen.

Totalt 4.400 migranter reddet

Det norske skipet Siem Pilot var ett av sju skip som var med på å redde flere tusen migranter som var i havsnød utenfor kysten av Libya lørdag.

Rundt 4.400 migranter er det siste døgnet berget fra 22 båter som var i havsnød i det sentrale Middelhavet.

Det skal ikke være noen omkomne verken før eller etter redningsoperasjonene det siste døgnet, opplyser den italienske kystvakten som koordinerer redningsaksjonene.

I tillegg til migrantene på Siem Pilot, ventes også 548 migranter til havn i Palermo på Sicilia mandag.

Med migrantene som ankommer Italia og Sicilia mandag, vil antall asylsøkere og migranter i Italia øke til 108.000 mennesker.

– Den voksende innvandringskrisen truer med å rive sjelen ut av EU, sier Italias utenriksminister Paolo Gentiloni søndag.

Nye redningsoppdrag

Tre lasteskip er tilkalt for å redde tre båter i havsnød i Middelhavet søndag. Det er et ukjent hvor mange migranter som skal befinne seg om bord i båtene, opplyser den italienske kystvakten.

Det har vært fint vær i området og lite vind. Etter et par dager med mer vind og sjø, har mange av menneskesmuglerne satt båter på vannet i løpet av det siste døgnet.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) anslår at nærmere 150.000 mennesker har ankommet sjøveien Hellas hittil i år.

2.365 migranter er bekreftet omkommet i forsøket på å komme seg til Europa over Middelhavet hittil i år. Men mørketallene er trolig mye større. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere