*Nettavisen* Nyheter.

Norsk statsborger drept

Foto: TV 2

En norsk statsborger ble for en måned siden skutt og drept av koalisjonsstyrker i Irak. Norske myndigheter har hittil ignorert drapet, men legger seg nå helt flate.

27.05.04 08:18

Drapet skjedde for nøyaktig en måned siden, og mannens nevø reiste selv til Irak for å få informasjon om drapet.

Flyktet fra Saddam
Ali Al Kazaale flyktet fra Saddams Irak til fredelige Norge. Da han endelig kunne vende tilbake til hjemlandet, ble han ifølge vitner brutalt drept av spanske koalisjonsstyrker.

Nevøen Hussain fulgte Ali tilbake til Irak i slutten av mars, der onkelen fikk møte barna sine for første gang siden han flyktet i 1991.

- Han hadde ikke sett dem på mange år. Det var fantastisk, det var stort for ham, sier nevøen Hussain Al Kazaale til TV 2 Nyhetene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tv 2

Nevøen dro tilbake til Norge og Toten før onkelen, og der fikk han telefonen om at onkelen var død.

Skudd- og brannskader
Nevøen valgte å reise tilbake til Irak for å etterforske drapet.

- Jeg prøvde å gjøre hele jobben selv. Hvis jeg gikk til myndighetene, hva skulle jeg si? Hva slags bevis hadde jeg, sier nevøen.

Dokumenter fra sykehuset i Diwaia viser at Al Kazaale døde av skudd- og brannskader. Det lokale politiet har ikke gjort noe for å etterforske saken.

19. mai leverte nevøen all dokumentasjonen han hadde funnet til den norske ambassaden i Syria, men ambassaden lot være å gå videre med saken.

- Skutt ved veisperring
På åstedet i Irak fant nevøen selv onkelens utbrente bil. På stedet fant han også flere vitner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tv 2

- Spanske soldater stoppet ham i en veisperring på stedet der det tidligere på dagen hadde vært kamper mellom koalisjonsstyrker og irakiske opprørere. Der det har brent, skjøt de ham, forteller øyenvitnet Saleh Famus Abod og peker mot åstedet, til TV 2 Nyhetene.

Onkelen stoppet og rygget tilbake. Deretter ble han ifølge vitner skutt. Han kom seg ut av bilen og ble liggende på bakken og blø.

Nå krever nevøen at norske og spanske styresmakter finner de ansvarlige for drapet.

Lover å følge opp
Saken var helt ukjent for Utenriksdepartementet inntil TV 2 ringte onsdag ettermiddag.

- Det eneste jeg kan konstatere er at her må det ha vært en stor kommunikasjonssvikt. Vi har ikke vært klar over denne saken tidligere, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD til TV 2 Nyhetene.

- Nevøen hevder at dette ikke er blitt tatt så alvorlig fordi det ikke er en etnisk nordmann som er drept. Hva har du å si til det?

- Absolutt ikke. Er du norsk statsborger, så er du norsk statsborger og dette skal følges opp i sin fulle bredde, sier Klepsvik

- Hva gjør dere nå konkret?

- Vi vil ta kontakt med de rette myndigheter i Irak og med spanske myndigheter og de militære, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag