RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk statsborger fange i Irak

Sist oppdatert:
En 43 år gammel norsk statsborger av iransk opprinnelse har i over ett år sittet som amerikansk fange i Irak.

Nå risikerer han å bli utlevert til Iran, der han risikerer tortur og dødsstraff.

Mannen, som siden 1995 har bodd i Østfold, tilhører den eksil-iranske gruppen Mujahedin-e Khalq (MKO), som har stått på USAs terrorliste siden 1997.

Sammen med nærmere 4.000 andre medlemmer av gruppen ble 43-åringen for ett år siden avvæpnet av amerikanske styrker og internert i en leir nordøst for Bagdad.

Blant våpnene gruppen disponerte var 300 stridsvogner og 250 feltkanoner. Det viste tydelig hvilken støtte gruppen fikk fra Saddam Hussein, som også brukte dem i sin krigføring mot kurderne i Nord-Irak.

Foruten den norske 43-åringen befinner det seg nærmere 40 andre fanger med tilknytning til Norge i leiren. Flere av dem har eller har hatt norsk oppholdstillatelse.

Tok opp saken med USA
Familie og venner i Norge har gjennom advokat bedt om bistand fra det norske utenriksdepartementet, som i februar opplyste å ha tatt saken opp med USA.

Etter det NTB erfarer har saken også ligget på forsvarsminister Kristin Krohn Devolds og kommunalminister Erna Solbergs skrivebord, men noen orientering om utfallet har fangenes advokat Trond Olsen Næss hittil ikke fått.

Venter på svar
- UD forsøkte først å behandle dette som en konsulær sak, men den ligger nok på et høyere plan enn det, sier Olsen Næss til NTB.

- Fangene er redde for å bli brikker i et større spill. De ønsker garanti for at de ikke blir deportert, og ønsker også en avtale om opphold i tredjeland dersom det skulle bli for utrygt for dem i Irak, sier han.

Omfattende avhør
Gjennom tett kontakt med advokater som representerer fanger med tilknytning til andre land, har Olsen Næss fått rede på at amerikanerne nå gjennomfører omfattende avhør, id-registrering og DNA-testing av eksil-iranerne.

- Det synes også som om de er svært ivrige etter å rekruttere dem, men det er uvisst til hva, sier Olsen Næss.

MKO (Mujahedin-e Khalq Organization) har trolig mellom 15 og 20 baser i Irak. Organisasjonen ble formet på 1960-tallet som en motstandsbevegelse mot den daværende shaen av Iran, Mohammad Reza Pahlavi.

Organisasjonen ble stengt ute fra makten etter revolusjonen i 1979, og fortsatte i stedet kampen, nå mot prestestyret under ayatollah Khomeini. Gruppen er den sterkeste motstanderen av den islamske republikken, og har gjennomført flere drap på iranske tjenestemenn.

(NTB)

(Illustrasjonsfoto)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere