RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk støtte til milliardbedrift

Sist oppdatert:
Norge vurderer å bruke 270 millioner kroner på miljøtiltak ved smelteverk på Kolahalvøya, til tross for at verkene i fjor gikk med 14,8 milliarder i overskudd.

Daværende statsminister Jan P. Syse (H) satte av 300 millioner kroner til en miljøpakke for å redusere de enorme svovelutslippene fra Kolahalvøyas nikkelproduksjon i 1991. Årsaken var at Øst-Finnmarks natur var sterkt truet.

Pengene er plassert i Den nordiske investeringsbanken, som siden 2001 har hatt ansvaret for å forhandle frem en løsning med russerne. Pengene er ennå ikke brukt, skriver Aftenposten.

De russiske smelteverkene var statseide, men i 1996 solgte president Boris Jeltsin hele selskapet til private investorer, med den unge Vladimir Potanin i spissen, for drøyt én milliard kroner.

Potanin er verdens 89. rikeste og Russlands 9. rikeste person. Norilsk Nickel er et av Russlands største selskaper, og står alene for 4,3 prosent av landets eksport.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere