RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk styrke klar i Afghanistan

Grenader Odd-Erlend sjekker at siktet på en splitter ny 12,7 millimeter sniper er i orden.
Grenader Odd-Erlend sjekker at siktet på en splitter ny 12,7 millimeter sniper er i orden. (Foto: Lars Barth Heyerdahl/TV 2 Nettavisen)
KABUL (TV 2 Nettavisen): På rekordtid har innsatsstyrken fra Telemarksbataljonen etablert seg i Afghanistans hovedstad Kabul. Nå er de klare til oppdrag.

Styrken skal bidra til å sikre at samlingen av den afghanske grunnlovsgivende forsamlingen, Loya Jirga, gjennomføres som planlagt i desember.

Kompaniet fra Telemarksbataljonen er klar til innsats under en måned etter at Regjeringen bestemte at styrken skulle sendes til Kabul. I mellomtiden har de måttet pusse opp kasernen de bor i.

Den gamle sovjetiske kasernen hadde nemlig stått forlatt siden Sovjetunionen trakk seg ut fra Afghanistan i 1989, og forfallet var kolossalt. Bare skallet av bygningen sto igjen.

- Vi brukte en uke på å høytrykksspyle hele bygningen, forteller stabsjef, oberstløytnant Stein Erik Kirknes til TV 2 Nettavisen.

Skitt måtte spas ut av bygget, og rotter og flaggermus måtte jages på dør.

- Tørt og varmt
Tre uker senere er kasernen beboelig. Standarden er til og med ganske bra, mener grenaderen Robin, som var blant de første som ble sendt nedover. Bygget er nemlig både tørt og oppvarmet.

Utenfor den norsk/italienske leirens murer står det imidlertid ikke så bra til. Det er minefare utenfor veiene, og lokalbefolkningen lever under trøstesløse forhold i en konstant dis av støv og eksos.

Afghanistan er et av verdens fattigste land, utarmet etter over 20 år med krig før Taliban-regimet ble styrtet i november 2001. Den grunnlovsgivende forsamlingen Loya Jirga er et viktig skritt i å få landet på rett kjøl igjen.

Sabotert
I juni i fjor valgte Loya Jirgaen ny regjering, men møtet ble delvis sabotert av inntrengere som la press på delegatene.

Den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF skal sørge for at det ikke skjer igjen når delegatene møtes i desember. Sjef for Telemark Task Force (TMTF), major Frode Ommundsen, sier at det norske bidraget til styrken er blitt ekstremt godt mottatt.

- Vi er veldig fortrolige med oppdraget og er sikre på at vi skal løse det, sier Ommundsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere