RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk toåring i boliviansk fengsel

Sist oppdatert:
Tre norske kvinner i alderen 17 til 22 år er arrestert i Bolivia, mistenkt for smugling av 20 kilo kokain. En av dem har et barn på to år.

De tre skal ha forsøkt å få med seg 20 kg kokain ut av landet, melder NRK. De tre kvinnene skal også ha med seg et barn på to år.

Onsdag ble de tre kvinnene varetektsfengslet. Nå fokuserer den norske bistanden på anken som må leveres innen 72 timer. De tre kvinnene ble tatt på flyplassen i Cochabamba mandag. De skulle da ta fly tilbake til Norge.

Tenker på barnet
Kvinnene er nå varetektsfengslet, og den to år gamle jenta er sammen med mammaen i fengselet. En person fra ambassaden i Buenos Aires, samt Norges generalkonsul til Bolivia, er nå i Cochabamba for å bistå kvinnene.

- Vi er spesielt oppmerksom på situasjonen til barnet. Vi har to personer på stedet som er i kontakt med disse. Det er en del praktiske ting de ordner med utover å være til stede på fengslingsmøtene. Blant annet å kjøpe inn mat og andre ting de behøver, sier den norske ambassadøren i Argentina, Nils Haugstveit, til Nettavisen.

- Er barnefaren informert om situasjonen?

- Det kan jeg ikke uttale meg om, sier han.

De tre kvinnene er nå plassert i et eget kvinnefengsel i Bolivia. Haugstveit ønsker ikke å gå inn på hva de tre kvinnene har forklart om partiet med narkotika som ble funnet med dem. Strafferammene for narkotikasmugling er høye i Bolivia. De tre kvinnene kan vente lange fengselsstraffer hvis de skulle bli dømt.

Tøffe forhold
I tillegg er fengselsforholdene i Bolivia svært tøffe sammenlignet med norske forhold, noe som har vært et tema for den norske ambassaden i Buenos Aires.

- De har standarder som er betydelig dårligere enn i Norge, og derfor har vi vært der, sier han.

Fengslingsmøtet fant sted tirsdag kveld norsk tid, og de tre kvinnene har frem til fredag kveld på seg til å anke.

- Det er to viktige ting som vi må fokusere på nå. Det første er barnet, som er en sak for seg selv. Vi jobber nå intens med å sikre at det barnet blir tatt hånd om. Og det andre er denne ankefristen på 72 timer hvor vi skal forsøke å bistå de involverte. Vi vurderer fra dag til dag hvordan vi kan bistå dem, sier ambassadøren.

Kvinnene har ifølge Haugstveit fått utnevnt to offentlige advokater i Bolivia, men ambassadøren ønsker ikke å kommentere om hvorvidt de har vært i kontakt med norske bistandsadvokater.

- Det kan jeg ikke si noe om. Det er et anliggende som gjelder dem, sier han. Ut fra det Nettavisen erfarer er ikke de tre kvinnene i familie.

- Avslørt av hunder
Ifølge oberst René Sanabria, sjef for den statlige spesialstyrken som bekjemper narkotika (FELCN), ble de tre kvinnene pågrepet under en rutinekontroll på flyplassen. Han forteller at det var narkotikahunder som oppdaget narkotikaen i koffertene, melder nyhetsbyrået EFE.


Vis større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere