RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske baptister løslatt

Sist oppdatert:
De to norsk-turkmenerne som risikerte dødsstraff etter å ha blitt siktet for islamhets, er løslatt.

De to baptistene Batyr Nurov og Umid Kochkarov ble søndag kveld pågrepet i en turkmensk landsby nær Mazar-i-Sharif, mistenkt for «å ha spredt propaganda mot islam.»

I løpet av mandagen ble de løslatt, og tirsdag morgen lokal tid befant de seg i den afghanske hovedstaden Kabul.

- De befinner seg nå på flyplassen. Vi forsøker å få dem ut av landet. De har billetter via Dubai neste uke, men vi ønsker å hjelpe dem ut raskere enn det, og tilbake til Norge, sier Norges ambassadør i Afghanistan, Jan Erik Leikvang, til TV 2 Nettavisen.

De to norsk-turkmenerne har oppholdstillatelse i Norge og behandles som om de var norske av ambassaden, forklarer Leikvang.

Norsk militærfly
- Vi fikk hjelp av Flyktninghjelpen i forbindelse med løslatelsen mandag kveld. Organisasjonen har kontorer i Mazar-i-Sharif, sier Leikvang.

De to ankom Kabul med norsk militærfly tirsdag morgen lokal tid.

- Jeg har ikke selv vært på flyplassen, men vi har folk der ute nå som har kontakt med de to. Vi ønsker å gi dem støtte til å komme seg videre.

- Er de i noen fare?

- De er løslatt, så det er vanskelig å si om de er i noen fare. All den tid de er løslatt har man vel egentlig overlatt dem til å forlate landet, og gjort det mulig for oss å støtte dem.

- Neppe misjonering
Prest i Halden baptistmenighet Ola Liland kjenner de to, og sier han ikke tror de to har drevet noen form for kristen misjonsvirksomhet i Afghanistan.

- Jeg vet ikke nøyaktig hva de gjorde i området, men de var og hilste på slekt og venner. De har også vært svært interessert i et lokalt amerikansk vannboringsprosjekt, sier Liland til TV 2 Nettavisen.

- Jeg kan aldri tenke meg at de har drevet noen form for misjonsvirksomhet i dette området. De vet selv hvor farlig det ville vært, sier han.

Liland var tirsdag morgen på vei til mennenes familier for å gi dem beskjed om den siste utviklingen i saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest