Gå til sidens hovedinnhold

Norske Becky utenfor Falluja: - Familier er fanget i kryssilden

Norske Becky møter flyktningene som har klart å unnslippe Falluja. Noen forteller at de har overlevd på råtten ris og tørkede dadler.

- En kvinne jeg snakket med, en trebarnsmor, fortalte at IS hadde kommet på døra og truet med å banke opp alle mennene i familien hvis de tenkte å flykte. Hennes familie, 15-16 personer, greide likevel å komme seg ut av byen. Mange lever i frykt for sine liv i Falluja. Familier er fanget i kryssilden, sier Becky Bakr Abdualla, mediekoordinator for Flyktninghjelpen i Irak, til Nettavisen.

Les også: Her er storoffensiven mot IS i gang - med 50.000 sivile i skuddlinjen

Hun befinner seg i Bagdad og reiser daglig til flyktningleiren utenfor Falluja der organisasjonen nå jobber med å dele ut vann og mat. Lyden av kampen kan høres fra leiren. De siste dagene er kamphandlingene blitt mer intense.

- Det første trygge stedet

- Ingen humanitære organisasjoner har hatt tilgang til Falluja siden november i fjor. Vi er en av de få hjelpeorganisasjonene som har tilgang til Amiryiat Al Fallujah, som ligger 30 kilometer unna. Dette er det første trygge stedet flyktningene møter.

Siden militæroffensiven startet 21. mai, har bare 554 familier klart å flykte fra områdene rundt Falluja. Det anslås at rundt 50.000 mennesker fortsatt er fanget i kryssilden i den beleirede byen.

Situasjonen inne i byen beskrives som ekstrem.

- Folk forteller at de har overlevd på råtten ris og tørkede dadler. De har ikke tilgang til rent vann, sier Becky Bakr Abdulla.

- Kommer folk til leiren hver kveld

- Kommer det fremdeles flyktninger fra Falluja?

- Det kommer folk til leiren hver eneste kveld og natt, men de kommer fra små landsbyer rundt Falluja. Fra selve Falluja vet vi bare om én familie som den siste tiden har greid å rømme. De kom forrige mandag.

- Hvor går veien videre for flyktningene?

- Når jeg spør dem hvilke planer de har, så aner de ikke hva fremtiden vil bringe. De har ikke med seg penger eller noe. De er helt avhengige av nødhjelpen de får.

Mangler penger til å møte behovet

Becky Bakr Abdualla har vært i Irak siden september i fjor og kom til Bagdad for to uker siden. Hun forteller at situasjonen nå begynner å bli prekær. Budsjettene hjelpeorganisasjonene har er ikke store nok til å møte den krisen som nå seiler opp.

- Kun 30 prosent av den totale pengesummen UNICEF har bedt om til humanitær innsats i dette området foreligger. Vi er halvveis i året, og vi er bekymret for at vi ikke har dekning til å møte behovene her, sier Becky Bakr Abdulla. Hun peker på at behovet for rent vann er særlig prekært.

Inne i Falluja har innbyggerne ikke tilgang til rent vann. I Amiryiat Al Fallujah deler Flyktninghjelpen ut fem liter vann per hode, men det tegner til å bli for lite drikkevann til å møte behovet.

3,4 millioner er internt fordrevne

- Den krisen som nå utspiller seg i og rundt Falluja er bare en del av et større bilde. I Irak er det nå 3,4 millioner internt fordrevne flyktninger. Flyktninghjelpen har vært her siden 2010, men vi venter ikke at situasjonen vil bedre seg med det første. Alt vi kan håpe og be de krigførende partene om er at sivilbefolkningen sikres trygge ruter ut av de krigsherjede områdene.

Les også: SOHR: Tusenvis på flukt fra IS-offensiv nord i Syria

Reklame

Hva skjer dersom man vinner 925 millioner?