Norske diplomater bekymret over utviklingen i Uganda

SKAPER BEKYMRING: Ugandas president Yoweri Musenveni blir stadig mer autoritær, mener norske diplomater.

SKAPER BEKYMRING: Ugandas president Yoweri Musenveni blir stadig mer autoritær, mener norske diplomater. Foto: James Akena/Reuters

Norske diplomater er bekymret over utviklingen i Uganda og mener president Yoweri Museveni blir stadig mer autoritær.

20.06.15 08:28


– Den demokratiske utviklingen kan sies å stagnere, konkluderer den norske ambassaden i Kampala i et notat NTB har fått tilgang til.

I februar skal det holdes presidentvalg og valg på ny nasjonalforsamling i Uganda, men alt tyder på at Museveni og regjeringspartiet NRM fortsetter ved makten.

Mer autoritær

– Nødvendige reformforslag for å få et fritt valg i 2016 har latt vente på seg, konstaterer de norske diplomatene i landet.

Museveni har konsolidert sin makt, ledelsen i landet er mer autoritær og forsamlings- og ytringsfriheten er under økende press, slår de videre fast.

Norsk bistand

Uganda har fått over 4,1 milliarder kroner i norsk bistand de siste ti årene, og ett av hovedområdene for bistanden er godt styresett, demokrati og menneskerettigheter.

Utviklingen på disse områdene går imidlertid i gal retning, mener de norske diplomatene, som viser til at grunnlovsendringene det nå jobbes med inneholder flere problematiske forslag.

– De vil blant annet ytterligere forsterke presidentens makt på bekostning av parlament, rettsvesen og uavhengige institusjoner, heter det i notatet fra ambassaden.

Massiv korrupsjon

De norske diplomatene trekker også fram den massive korrupsjonen i landet og viser til at Uganda i fjor falt ytterligere nedover på listen til Transparency International.

Landet ligger nå på 142. plass av 175 land og regnes dermed som et av verdens mest korrupte land.

– Anti-korrupsjonsaktivister utsettes jevnlig for arrestasjoner og trakassering, konstaterer notatet fra ambassaden.

Massakrer

Diplomaten kritiserer også Ugandas rolle i nabolandet Kongo og mener landet har «vist begrenset engasjement» når det gjelder implementeringen av fredsavtalen fra desember 2013.

– Den opprinnelige ugandiske opprørsgruppen ADF, som flere trodde var blitt nøytralisert tidligere i 2014, viste seg sist høst kapabel til fortsatt å utføre massakrer på sivile i Kongo og beskyldes også for drap på mer moderate muslimer i Uganda, heter det.

Homofili forbudt

Homofili har vært forbudt ved lov i Uganda siden kolonitiden, men i fjor ble forbudet skjerpet ytterligere, noe som fikk Norge til å holde tilbake bistand til landet.

President Museveni var selv motstander av den nye loven, som til slutt ble tilsidesatt av grunnlovsdomstolen i landet, men de norske diplomatene utelukker ikke at en ny lov kan bli fremmet.

Fram mot valget er det betydelig press på parlamentarikere for å vedta en ny lov, konstaterer de.

Overgrep mot journalister

Diplomatene er også bekymret for pressefriheten i Uganda, noe som går fram av et annet notat NTB har fått tilgang til.

Dette viser blant annet til et direktiv fra informasjonsdepartementet i landet, som pålegger samtlige radio- og TV-kanaler i hele landet å gi embetsmenn mulighet til 1 times direktesending hver uke i beste sendetid.

Journalister utsettes også jevnlig for vilkårlig fengsling, legemskrenkelse og ukelange avhør, og de norske diplomatene frykter at overgrepene vil øke fram mot valget i februar neste år. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.