*Nettavisen* Nyheter.

Norske gisler løslatt

Foto: (www.tugspotters.com)

De to norske gislene er løslatt etter en uke i fangenskap.

15.08.06 21:35

Jarle Johansen (45) og Roger Bjerkås (40) og de to ukrainerne som ble kidnappet fra skipet «Northern Comrade» i Nigeria for en uke siden, ble løslatt klokken 18.00 tirsdag.

- De ble flydd ut med helikopter og er i sikker forvaring, sier direktør i Trico Sypply, Bjørn Endresen.

Flydd ut med helikopter
- Fra våre lokalt ansatte der nede har jeg fått bekreftet at de er løslatt og har det bra. Men jeg har ikke fått det bekreftet fra Norges ambassadør til Nigeria, sier Endresen til TV 2 Nettavisen.

Johansen og Bjerkås jobbet på skipet «Northern Comrade», som tilhører det norsk-amerikanske rederiet Trico Supply AS. De har fått både vann og mat, og skal være i god form.

- De har vært holdt fanget i en landsby i jungelen i Nigerdeltaet. Etter at et omfattende avtaleverk var kommet på plass mellom lokale stammer og et oljeselskap - og godkjent av den lokale guvernør - ble de to norske og to ukrainske sjøfolkene fløyet ut med militært helikopter, skriver rederiet i en pressemelding.

Avviser løspenge-krav
Ifølge AP skal de ha blitt overlevert til myndighetene i oljehavnen Port Harcourt, og vil bli fløyet hjem så snart de har gjennomgått tilfredstillende medisinske undersøkelser og de-briefing.

Ukrainske medier meldte tirsdag at nigerianerne som stod bak bortføringen krevde 6,5 millioner kroner i løsepenger – noe reder Endresen avkrefter.

- Det ble aldri fremsatt krav om løsepenger, sier Endresen til NRK Dagsrevyen.

Johansens og Bjerkås´ familier er kjent med opplysningene om løslatelsen.

- Men jeg har ikke fått dette bekreftet, sier familienes talsperson, Per Rønnevig, til TV 2 Nettavisen.

Trico Marine, som eier Trico Supply, uttrykker stor lettelse over at saken endelig løste seg. De ønsker å rette en stor takk til lokale myndigheter som har ført forhandlingene, Tricos lokale kontor i Nigeria, og UD og Norges ambassadør til Nigeria, Tore Nedrebø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.