RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske lærere jobbet svart

Foto: Bjørn Sigursøn (Scanpix)
Sist oppdatert:
Ansatte ved Den Norske Skolen på Gran Canaria skal ha mottatt deler av lønna si svart. Lærerne sier de ble tvunget til det.

Styret ved skolen opplyser at de i fjor høst avdekket en «helt uakseptabel form for avlønning av enkelte lærere som er i strid med både norsk og spansk lovgivning», som advokat Jørn Kristensen skriver på vegne av styret ved skolen i et brev til foresatte ved skolen.

- Ordningen innebærer at vår skole har vært involvert i svart betaling til lærere, og at det derved er unndratt både personskatt og arbeidsgiveravgift av disse midlene, heter det i brevet.

Skal ha ryddet opp
Skatteunndragelsen skal ha blitt oppdaget da Sven Erik Rise tiltrådte som ny rektor høsten 2009, men verken Rise eller advokat Kristensen vil kommentere saken ytterligere overfor bladet Utdanning. De viser istedet til brevet som er sendt til foresatte. Her kommer det fram at rektor og styret siden i fjor høst har jobbet sammen for å «stramme opp rutiner og styrke lojaliteten fra en del læreres side i forhold til sin arbeidsgiver».

Da det ble kjent at flere ansatte hadde fått deler av lønna svart, ble styret umiddelbart varslet, og praksisen ble stoppet. Dette skjedde i fjor høst.

- Når styrets gjennomgang av regnskapet årene før 2009 er ferdig, vil vi informere norske og spanske skattemyndigheter om eventuelle funn, og overlevere dokumentasjon til disse, heter det i brevet.

Hvordan skatteunndragelsen har skjedd i praksis kommer ikke fram i brevet, og skolens ledelse vil ikke kommentere dette.

- Pålagt av skolen
Lærer Karen Anna Børresen bekrefter at det har vært en ordning ved skolen hvor deler av lønna er betalt ut svart. Hun sier at dette var noe som alle lærere måtte gå med på.

- Ja, det stemmer at dette er en ordning som skolen har hatt, men ikke noe som vi har valgt selv. Vi som fagforening har kjempet mot dette og jobbet med å få fjernet ordningen i mange år. Dette kan bekreftes ved referat fra klubbmøter lang tid tilbake, sier hun til bladet Utdanning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere