RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske Monika utleveres til India

Sist oppdatert:
Portugisiske myndigheter vil utlevere Monika Bedi til India. Bedi, som har bodd flere år i Norge, ble fredag dømt til to års fengsel sammen med sin terrormistenkte kjæreste.

Portugisiske myndigheter avviste først kravet fra India om å få Bedi utlevert. Indiske myndigheter ba Portugal revurdere, og onsdag avgjorde en domstol i Lisboa at Bedi vil bli utlevert til India.

Portugal stiller som vilkår at dommen mot Bedi ikke blir omgjort.

Bedis advokater har 15 dager på å anke saken, og overfor Publico, en av Portugals mest anerkjente aviser, forsikrer Sónia Martins, som sammen med João Nabais forsvarer Bedi, at avgjørelsen vil bli anket.

Fengselsstraffen som Bedi ble idømt fredag, vil derimot ikke bli anket, opplyser advokatene til O Publico. Årsaken er at de anser Bedis straff som «beklagelig, men rimelig».

Jõao Nabais var lørdag ettermiddag ikke tilgjengelig for kommentar.

Portugal har ingen utleveringsavtale med India, fordi landet praktiserer dødsstraff. I Bedis tilfelle har portugisiske myndigheter valgt å se bort fra dette.

Søkte asyl
Avisen skriver også at Monika Bedi søkte politisk asyl i Portugal i forrige uke, i håp om å slippe å bli utlevert. Siden portugisiske myndigheter har bestemt seg for å utlevere 28-åringen, er det lite sannsynlig at hun får opphold i Portugal.

Ville bli filmstjerne
Bedi, som har familie bosatt i Drammen, utvandret fra Norge i 1993. Senere søkte hun film- og skuespillerkarriere i Bollywood.

I India ble Bedi sammen med Abu Salem, som i dag regnes som en av indias mest ettersøkte menn.

Salem er blant annet anklaget for å ha vært med i planleggingen av en rekke eksplosjoner i Mumbai i 1993, der 300 mennesker mistet livet og over 1000 personer ble skadet.

I tillegg er Salem mistenkt for å ha vært involvert i rundt 60 drapssaker.

To års fengsel
Bedi ble fredag dømt til to års fengsel for dokumentforfalskning, mens kjæresten Abu Salem fikk fire og et halvt års fengsel for dokumentforfalskning og for å ha motsatt seg arrest.

Salem har bestemt seg for å anke dommen.

Retten så det som en formildende omstendighet for Bedi at hun som kvinne er nødt til å adlyde sin muslimske kjæreste.

De to ble pågrepet i sentrum av Lisboa i september 2002.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere