RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske offiserer blir i Irak

Sist oppdatert:
STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Stortingets utvidede utenrikskomité sa torsdag ja til at de norske stabsoffiserene i Irak blir værende. Ap-leder Jens Stoltenberg er kritisk.

Dermed fikk regjeringen støtte for å la ni stabsoffiserer bli igjen når de norske ingeniørkompaniet reiser hjem i løpet av juni. Mandatet for de norske styrkene utløper 30. juni.

Regjeringen fikk støtte fra Fremskrittspartiet i tillegg til regjeringspartiene.

Stoltenberg kritisk
Ap-leder Jens Stoltenberg er misfornøyd med beslutningen.

- Det ryddigste hadde vært å avvikle det norske militære nærværet, sier han til TV 2 Nettavisen. Stoltenberg kritiserer måten regjeringen har håndtert saken på.

- Prosessen som ledet frem til denne beslutningen, var ikke godt nok håndtert, sier han og legger til at Stortinget burde vært orientert før regjeringen gikk ut i media.

Petersen fnyser
Utenriksminister Jan Petersen fnyser av kritikken.

- Det vil jeg blankt avvise. Vi har svart på spørsmål fra media så åpent vi kan, og gjort det klart at Stortinget må konsulteres, sier han til TV 2 Nettavisen.

Nederlag
Selv om regjeringen fikk flertallets støtte, var Aps motstand et stort nederlag. Dette er første gang på flere år at de borgerlige partiene og Ap skiller lag i en viktig utenrikspolitisk sak.

SV-leder Kristin Halvorsen mener det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke fikk Ap med. Hun tror forslaget om å forlenge oppholdet for offiserene kun er ment som et håndslag til USA.

- Jeg kan ikke se andre argumenter for å ha stabsoffiserene i Irak enn å uttrykke politisk støtte til USA, sa hun etter møtet.

I Sør-Irak
Stabsoffiserene arbeider ved hovedkvarteret til de britisk-ledede styrkene i Sør-Irak og i den polsk-ledede sektoren lenger nord. Nå er det altså klart at blir der i minst et halvt år til.

Den utvidede utenrikskomiteen består av de 15 ordinære medlemmer av utenrikskomiteen, samt Stortingets president og visepresident, lederen av forsvarskomiteen og inntil 11 medlemmer fra partigruppene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere