RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske Røde Kors-hjelpere håper å nå raskt fram til Nepal

Leger ved et sykehus i Katmandu prøver å hjelpe en jente som er påført skader i jordskjelvet som rammet Nepal lørdag.
Leger ved et sykehus i Katmandu prøver å hjelpe en jente som er påført skader i jordskjelvet som rammet Nepal lørdag. Foto: Adnan Abidi (Reuters)
Et feltsykehus med leger, sykepleiere og jordmødre flys de neste dagene fra Norge til jordskjelvrammede Nepal. Røde Kors håper det vil være i drift fra helgen av, tross store logistikkproblemer.

De siste dagene er det kommet rapporter om at nødhjelp og redningsarbeidere ikke får slippe inn i landet fordi den internasjonale flyplassen i Katmandu er sprengt. Flyplassen kan bare håndtere åtte fly av gangen, og de største transportflyene kan ikke lande der. Derfor må utstyret til feltsykehuset sendes med to mindre fly.

– Det er en stor utfordring for oss, medgir nødhjelpskoordinator Thomas Lahnhtaler i Norges Røde Kors. Han har imidlertid godt håp om at sykehuset vil komme fram. De første av de 35 Røde Kors-delegatene, blant dem en logistikk-ekspert, er alt på plass.

– Vi er i forhandlinger om tillatelse til å lande og regner med at det første flyet er på plass torsdag, sier Lahntaler til NTB.

Les  også: Norge øker støtten til Nepal med 100 millioner

Fulle lagre
Problemet for nødhjelpsforsendelsene er ikke først og fremst kapasiteten til å ta imot fly. Ei heller at kommersielle passasjerfly tar opp plass på bekostning av hjelpesendingene, ifølge ham.

– Lagrene på flyplassen er fulle. De mangler lastebiler til å frakte ut utstyrer og tilstanden på veiene er dårlige, forklare han.

Dermed hoper nødhjelpsutstyr og andre varer seg opp på flyplassen. Flyplassmyndighetene prioriterer passasjerfly innimellom transportflyene, ifølge nødhjelpskoordinatoren.

– De håndterer dette som best de kan. Det er heldig at flyplassen i det hele tatt er åpen, sier han, og legger også til at etterskjelv har gjort at flytårnet til tider må stå tomt.

Les også: Redningslag og nødhjelp får ikke landet i Katmandu

Ut av Katmandu?
Håpet er å plassere feltsykehuset utenfor hovedstaden Katmandu, der mye hjelpearbeid alt er i gang. Men det er avhengig av kjørbare veier eller en lokal flystripe. Mye henger derfor fortsatt i lufta, idet delegaten er samlet i hjelpeorganisasjonens hovedkvarter i Oslo før avreise. En pulje reiser av gårde tirsdag kveld, en ny gjeng onsdag morgen. Det deles ut tørrmat, vannflasker og malariatabletter.

– Dette er heltene, de har sluppet alt de har i hendene for hjelpe til, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Anette Schamburg Huitfeldt står med et par jordmorstetoskop i hånden og ser oppgitt ned på den stappfulle bagen sin. Hun har allerede kastet ut noen av klærne sine for å få plass til alt.

– Det medisinske utstyret kommer først senere, så jeg har med meg litt av mitt eget, sier jordmoren, som gjerne vil være klar til å ta imot babyer fra første øyeblikk.

Kan bli tøft
Teamleder Olaf Røsset forteller at teltene kommer først, mens utstyret først kommer til helgen. Om logistikken holder. Det kan skape frustrasjon blant syke eller skadde nepalere at de ikke får hjelp med en gang, påpeker han, og nevner det som en av utfordringene de kan møte.

Den erfarne nødhjelpsarbeideren har blant annet erfaring fra hjelpearbeidet etter jordskjelvkatastrofen i Bam i Iran i 2003. Han tror dessuten bakgrunnen som psykiatrisk sykepleier kan være nyttig.

– Her er det mange dyktige folk som godt klarer arbeidet, men det trengs en person som kan være en buffer og som kan ta unna det som kan bli tøft for mange. Vi vet så lite om hva som venter oss, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere