Norske redningsfolk håper å finne overlevende i Nepal

Statsminister Erna Solberg møtte redningshunden Mir og hundefører Kristin Wear Prestrud i det norske NORSAR-teamet som skal til Nepal i kveld.

Statsminister Erna Solberg møtte redningshunden Mir og hundefører Kristin Wear Prestrud i det norske NORSAR-teamet som skal til Nepal i kveld. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Brigadesjef Håvard Bakken håper å finne overlevende i ruinene i Nepal. Brannmannen er blant 35 norske redningsfolk som i all hast reiser for å hjelpe jordskjelvofrene.

26.04.15 22:26

Brigadesjef Håvard Bakken håper å finne overlevende i ruinene i Nepal. Brannmannen er blant 35 norske redningsfolk som i all hast reiser for å hjelpe jordskjelvofrene.

Norsar, et søk- og redningsteam bestående av mannskap fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat (OBRE) og helsepersonell fra Ullevål sykehus gjør seg søndag kveld klar til å fly fra Gardermoen med kurs for jordskjelvrammede Nepal.

51 år gamle Bakken er en del av teamet på 35 personer og seks hunder som fikk besøk av statsminister Erna Solberg (H) før avreise.

– Vi håper å kunne redde og hjelpe flest mulig. Målet med å dra er å finne overlevende, sier brannmannen til NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mannskaper fra Oslo brann- og redningsetat klargjorde søndag ettermiddag utstyr som skal brukes i redningsarbeidet etter jordskjelvet i Nepal. Foto: Lars Magne Hovtun / Oslo Brann- Og Redningsetat (NTB scanpix)

Iran-erfaring

Teamet har søndag kveld lastet utstyr og forsyninger om bord på et chartret fly som står klar på Gardermoen for å fly dem til Katmandu, trolig natt til mandag.

Bakken var blant annet med i Norsars-teamet som i 2003 rykket ut etter jordskjelvkatastrofen i Bam i Iran, der rundt 30.000 mennesker mistet livet. Når han nå reiser til Nepal, er han forberedt på kaotiske tilstander.

– Det er nok veldig kaotisk der og stort behov for hjelp. Tiden er knapp, og vi burde jo vært der allerede. Men vi vet fra tidligere katastrofer at folk kan leve lenge i hulrom i ruinene, selv om det avhenger av forholdene, sier den 51-årige tobarnsfaren, som har jobbet i brannvesenet i Oslo i 27 år.

Selvforsynt

Søk- og redningsteamet har med seg nok mat og vann til å være selvforsynt i ti dager. I tillegg inneholder lasten redningsutstyr som teamet trenger for å berge mennesker ut fra sammenraste bygninger og sikre ruiner.

Utenriksdepartementet har beredskapsansvar for teamet, som er utrykningsklar på få timers varsel og består av eksperter på søk og redning i urbane områder. Når teamet er på plass i Nepal, er det FN som organiserer redningsarbeidet.

– Dette er et team med meget erfarne folk som har spisskompetanse på denne typen redningsarbeid, sier informasjonssjef Lars Magne Hovtun i OBRE til NTB.

Bakken forteller at han fikk et forvarsel lørdag kveld om at han kunne komme til å bli sendt til Nepal. Siden har det gått i ett med mobilisering og forberedelser, og søndag ettermiddag fikk Norsar grønt lys til å reise.

2.500 personer er så langt bekreftet omkommet i det kraftige jordskjelvet som lørdag rammet Nepal, men myndighetene frykter at så mange som 4.500 er omkommet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.