Norske Samira: - Jeg er livredd

Foto: TV 2 Nyhetene

Samira (16) måtte flykte fra bomberegnet i Libanon. - Jeg vil hjem og jeg er redd, fortviler hun på telefon hjem til pappa.

14.07.06 00:03

Over 12.000 turister har torsdag kveld forlatt Libanon, ifølge lokalt politi. Turistene har tatt seg ut via grensen til Syria. Sent torsdag kveld kom det meldinger om at Israel har bombet hovedveien mellom Libanon og Syria.

16 år gamle Samira Liland er på ferie hos besteforeldrene i Libanon, og måtte i morges flykte fra bomberegnet i besteforeldrenes landsby sør i landet til hovedstaden Beirut. Hjemme på Jæren sitter foreldrene og er bekymret.

- Er livredd
Tom Ivar Liland har en rekke ganger prøvd å få kontakt med datteren over telefon. Til slutt når han henne.

- Jeg er livredd! er det første Samira sier til faren sin

- Jeg vil hjem og jeg er redd, legger hun til.

- Det går sikkert bra, habibi, trøster Liland.

- Hvordan skal jeg komme meg hjem? spør Samira.

Det kan ikke faren gi noe godt svar på. Han har vært i kontakt med Utenriksdepartementet for å få ut datteren, men det er komplisert ettersom den internasjonale flyplassen i Beirut er stengt fordi den ble bombet av israelske jagerfly.

- Ha det bra. Jeg tenker på deg, jeg er glad i deg, avslutter Liland samtalen.

Bombet hele natten
I Beirut forteller Samira til TV 2 Nyhetene at hun lå våken og hørte bombene falle i landsbyen i hele natt.

- Vi lå om natten og ventet på at det skulle bli roligere. Men det ble ikke noe særlig roligere. De bombet rundt landsbyen hele tiden, det ble verre og verre. Jeg fikk ikke sove, og begynte å gråte, forteller hun.

Familien på åtte bestemte seg for å dra til Beirut når det ble lyst.

- Akkurat nå vil jeg hjem til Norge, men det er veldig vanskelig. Flyplassen er bobardert, i tillegg sier de at veien til Damaskus kommer til å bli bombet i løpet a vdagen. Da er det ingenting annet å gjøre enn å vente, sier Samira.

Samira forteller at hele huset til besteforeldrene ristet under angrepene torsdag morgen.

Hjemme i Norge er Tom Ivar Liland er svært bekymret for jenta si.

- Jeg er fryktelig bekymret. Jeg tror det skal gå bra, men jeg er redd, sukker han, og tørker en tåre.

Evakuerer ikke nordmenn
Det norske utenriksdepartementet anbefaler nordmenn ikke å reise til Libanon. Men det vil ikke bli igangsatt evakuering av nordmenn som befinner seg i landet, avgjorde departementet på et krisemøte torsdag kveld.

Israel gikk til angrep på Libanon etter at den libanesiske Hizbollah-geriljaen drepte flere israelske soldater og tok to soldater til fange onsdag. Hizbollah har svart med å sende mengder med raketter inn i Nord-Israel. Torsdag kveld nådde en av dem helt til Israels tredje største by, Haifa. Israels ambassadør til USA kaller angrepet på Haifa en «betydelig, betydelig eskalasjon» av konflikten mellom Israel og Hizbollah-geriljaen. Da ambasadøren ble spurt om Israel nå er i krig, svarte han ja.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.