*Nettavisen* Nyheter.

Norske soldater har dårligere kaliber enn fienden

Foto: Wikipedia Commons

I USA ønsker kritiske røster å bytte ut Natos standardkaliber, som også brukes av norske styrker.

27.05.10 07:55

Det pågår en diskusjon i USA om hvorvidt M4-våpnene, som brukes av amerikanske styrker, er godt nok egnet for kamphandlinger i Afghanistan der fienden befinner seg på lang avstand. Argumentet er at M4 har et lettere kaliber av type 5.56 millimeter, som er standardkaliber for alle ISAF-styrkene, inkludert de norske.

Det gjør at kraften er svakere og rekkevidden kortere enn hos AK47 Kalashnikov (kaliber 7,62 mm) som Taliban bruker.

- Denne diskusjonen er kjent. Teknisk sett så stemmer det hvis man ser kun på teknisk data. Men du har andre ting i bildet som for eksempel siktemidler. Et våpen med kaliber 5.56 har ofte et optisk sikte som gjør at man treffer mye bedre med den enn med en Kalashnikov. Det er én sak. Og hvis ammunisjonen er god og det er lang pipe på våpenet, så har man samme rekkevidde som Kalashnikov, sier oberstløytnant ved Forsvarets stabsskole, Palle Ydstebø, til Nettavisen.

Best egnet til gatekamper
Kritiske røster mener håndvåpen med Natos standardkaliber er best egnet til gatekamper som blant annet fant sted i Irak. Og kritikerne mener man er verre stilt når en står overfor fiender som befinner seg på lang avstand, og godt skjult i de afghanske fjellene.

- I denne diskusjonen er det flere retninger. Du har de som mener at det betyr ingenting, også har du de som mener at våpenet er laget for korte hold, og det stemmer for så vidt, sier Ydstebø.

Men Ydstebø mener diskusjonen ikke tar hensyn til viktige faktorer som våpensystemer, trening og disiplin.

- Det blir litt isolert å se bare på rekkevidde og kaliber på håndvåpen. Håndvåpen er bare en del av et større kampsystem som består av mitraljøser, bombekastere, skarpskyttervåpen og maskinkanoner.

- Når det gjelder kamphandlinger i Afghanistan, så er det typisk med trefninger på lange hold, og med vanlig håndvåpen er det ofte for lange avstander. Da er det best å bruke mitraljøse eller skarpskyttervåpen, eller maskinkanoner som er montert på panserkjøretøy.

- Har bedre våpen
Norske soldater har skiftet ut den gamle AG3-en med håndvåpenet HK416. Ydstebø mener dette våpenet er bedre enn fiendens våpen.

- En ting er rekkevidde. En annen ting er praktisk skuddavstand, som er hvor langt man treffer på. Kalashnikov har kraftig kaliber og er enkle å håndtere, men de har korte løp, og er i utgangspunktet ikke noe presisjonsvåpen, sier han.

Dessuten er det ikke kun våpenets egenskaper som spiller en rolle i en trefningssituasjon, ifølge Ydstebø.

- Når du er i strid så har du adrenalin, høy puls og er midt i krigens helvete. Og det i seg selv reduserer treffsikkerheten, og da er det trening og disiplin som slår inn. Våpen er kun én faktor, og kanskje ikke den viktigste, understreker han.

Fersk rapport
En fersk rapport fra det amerikanske forsvaret viser at kaliber 5,56 mm avfyrt fra M4-våpen ikke får nok kraft eller rekkevidde til å uskadeliggjøre en fiende på mer enn 300 meters avstand, mens talibansoldater befinner seg gjerne på mellom 600 og 800 meters avstand.

- På 500–600 meters avstand så har ikke skuddet nok kraft til å stanse fienden fordi våpensystemet aldri ble designet med det formålet, sier oberst Douglas Tamilio, programsjef for den amerikanske hærens våpen ved Picatinny Arsenal i New Jersey.

Kilder: The Times, Associated Press

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag