RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske soldater i sjokkvideo

Sist oppdatert:
Forsvaret vil etterforske norske soldater etter at en musikkvideo med soldatene har skapt sterke reaksjoner i Serbia. Se videoen.

Norske KFOR-soldater blir etterforsket etter å ha spilt inn en musikkvideo med en versjon av Beach Boys-låta Kokomo, ifølge NRK.

I videoen som er lagt ut på internett, er blant annet «Kokomo» oversatt til «Kosovo». Soldatene danser og mimer etter musikken, men opptredenen faller ikke i smak hos det norske forsvaret.

- Ønsker klarhet
Norsk militærpoliti vil trolig innlede etterforskning av musikkvideoen onsdag.

- Soldatene på videoen bruker norske uniformer. Derfor vurderer vi det slik at dette dreier seg om norske soldater, opplyser brigader Geir Anda ved Forsvarsstaben til TV 2 Nettavisen.

Han vil ikke spekulere i hvilke reaksjonsformer som kan være aktuelle.

- Det er for tidlig å komme inn på nå. Først må vi få klarhet i hva som har skjedd, og deretter vurdere hvilke reaksjonsformer som kan komme på tale, fortsetter Anda.

- Mindre alvorlig
Tidligere har en video med norske soldater i Kosovo som dreper hunder skapt reaksjoner. Også video-opptak av norske soldater som brukte en sex-dukke som målskive har vakt oppsikt.

Til Kanal 24 sier Anda at han vurderer den siste videoen med norske soldater, som mindre alvorlig enn de som tidligere er avdekket.

- Dette er en helt annen type video, selv om jeg skjønner at den kan utløse følelser i Serbia, legger Anda til.

Fordømmes i Serbia
I Serbia har videoen vakt sterke rekasjoner etter at den ble vist på den serbiske tv-stasjonen BK TV.

- Den serbiske offentligheten er opprørt og videoen fordømmes av mange politiske partier og offentlige personer, sier nyhetsredaktør Milan Nedic ved tv-stasjonen til NRK.

I opptaket hvor soldatene etterligner en typisk boy band-video, synges det blant annet at de slipper bomber over serbiske «bad guys».

- Teksten til låten er respektløs, sier Nedic.

Det skal imidlertid være amerikanske soldater som synger teksten.

Videoen avsluttes med at en soldat angivelig blir kjørt ned av et kjøretøy fra KFOR-styrkene.

Se videoen her (ekstern lenke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere