RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske soldater måtte ha flystøtte

Sist oppdatert:
De norske soldatene som tirsdag ble beskutt i Afghanistan ba om flystøtte fra Nato-jagere.

De norske soldatene var på patrulje i den sørlige delen av Faryab-provinsen da de ble beskutt tirsdag morgen. Nordmennene var støtte til en afghansk politipatrulje.

- Afghansk politi ble beskutt ved noen høyder i nærheten av byen, og for å støtte de afghanske politifolkene avfyrte den norske patruljen to varselsskudd, sier oberstløytnant John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter til Nettavisen.

Skjøt tilbake
Skuddene førte til at angriperne åpnet ild mot den norske styrken. Den norske styrken besvarte ilden. Da trakk opprørerne seg ut, og opptok nye stillinger der nordmennene ikke kunne treffe dem, men fortsatte å beskyte den afghanske patruljen.

- Den norske styrken kalte inn flystøtte, og jagerfly kom til området. Da flyene ankom, trakk opprørerne seg vekk. Flyene brukte ikke sine våpen. De gikk lavt over området for å observere, men så ingen, sier Øglænd.

Det kom også en utrykningsstyrke fra det afghanske politiet til stedet, og disse gjenopprettet ifølge Øglænd kontroll over området og byen.

- Ingen skadd
Da situasjonen var ansett som løst, valgte den norske patruljen i samråd med afghansk politi å returnere til Maimana og basen sin der. Verken norske soldater eller afghanske politifolk skal ha kommet til skade.

- Vi kjenner ikke til om det var drepte eller skadde blant opprørerne, sier Øglænd.

- Vi vet heller ikke hvem som angrep patruljen. Situasjonen i Afghanistan er meget kompleks når det gjelder å vite hvilken agenda de forskjellige fraksjonene har. Dette kan være alt fra opprørere med politisk agenda til kriminelle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere