*Nettavisen* Nyheter.

Norske soldater på «Oppdrag ku»

Oberstløytnant Knut Nordbø passer på at vaksineringen går som den skal. Foto: (Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter)

ABCHAKAN (TV 2 Nettavisen): På en åker på den afghanske landsbygda står en gruppe norske offiserer og venter på en ku.

30.11.03 12:23

Major Conrad Holm tråkker rundt på den hardtrampede jorda. Han begynner å bli nervøs.

- Kommer det ikke en ku snart, kommer jeg til å se ut som Norges dummeste major.

Holm tilhører det norske CIMIC-elementet i Afghanistan. CIMIC er den engelske forkortelsen for sivil-militær samarbeidsenhet. Deres oppgave er å legge til rette for oppbygging av skoler, veier, sykehus og annen viktig infrastruktur.

Vaksinering av husdyr er en slik oppgave. Denne dagen har CIMIC tatt med seg norske pressefolk til landsbygda utenfor Kabul for å demonstrere vaksineringen. Pressefolkene er klare og det samme er de italienske veterinærene som har rigget seg til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ku døde
Men dyrene mangler altså. Årsaken, viser det seg, er at de lokale bøndene er blitt skeptiske til hele vaksinen. Etter forrige gang veterinærene var her, døde nemlig noen av dyrene. Bøndene tror det skyldes vaksinen.

Tolken forsøker å overbevise bøndene om at dødsfallene ikke skyldes medisinen, og endelig: To kuer ledes mot de italienske veterinærene. Vaksinen sprøytes inn i dyrenes munn, og deler av ryggen og hovene dusjes med en væske. Dermed skal de være beskyttet mot munn- og klovsyke og innvollsorm.

Snart står både sauer, geiter og storfe i vaksinasjonskø. Major Holm kan puste ut.

Fem millioner
Det norske CIMIC-elementet har fått fem millioner kroner å rutte med i år. Det er bistandspenger som er kanalisert via UD. Og, som CIMIC-sjef Knut Nordbø sier, man får mye for pengene i Afghanistan.

- En skole med innredning og pulter kom på 110.000 dollar, forteller han.

- Hva er det viktigste dere kan bidra med?

- Afghanistan mangler alt, men å få i gang skolesystemet er noe av det viktigste, sier Nordbø.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange analfabeter
I 1991 var 91 prosent av landets kvinner analfabeter. Det tilsvarende tallet for menn var 63.

På den nybygde norske skolen i Karez-I-Mir undervises 1800 elever i tre skift. Ved bruk av lokal arbeidskraft har nordmennene bygd to skoler. Ytterligere to er under bygging. I tillegg brukes pengene på vannforsyning og helsevesen.

Den norske styrken bidrar blant annet med utstyr til hovedklinikken i Shakadara. Sykdommer som skyldes urent vann, som diare og innvollsormer, er utbredt blant lokalbefolkningen. I tillegg rammes mange av lungebetennelse. Dette gjelder spesielt barna, som ofte mangler både sko og skikkelige klær der de løper rundt i landsbyene som ligger på rundt 2000 meters høyde.

At innsatsen er velkommen, kan bonden Mirajan bekrefte. Han er en av de mange som stimlet sammen da soldatene rullet inn i landsbyen på vaksinasjonsoppdrag.

- Soldatene er greie folk som hjelper oss med å beholde kontroll og stabilitet, sier han.

Overalt hvor styrken kommer med de lett gjenkjennelige bilene, vinker lokalbefolkningen og peker tommelen i været. De vet at nå er det noe bra som skjer med det ødelagte landet deres.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.