Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske styrker skjerper sikkerheten

Foto: Gunnar Lier (Scanpix)
De norske styrkene i Irak har ennå ikke vært i nærkontakt med opprøret i Irak, men strengere krav til sikkerhet påvirker det daglige arbeidet til soldatene.

- I dag, torsdag, har vi gjort rundt halvparten av de oppdragene som var planlagt. Vi kansellerte to oppdrag på grunn av store transportavstander, over 200 kilometer, dit vi skulle, sier den norske kontingentsjefen, oberst Thor Helge Moen, til NTB.

Vanligvis overnatter de norske soldatene ute når de er på slike langturer, men det er ikke aktuelt nå.

- Vi ønsker ikke det slik situasjonen er nå. Derfor har vi utsatt disse oppdragene noe i tid, sier Moen.

Utsetter oppdrag
Mens de japanske styrkene, som er i landet på et lignende mandat som de norske, har valgt å holde seg innenfor basen, prøver de norske i så stor grad som mulig å fortsette arbeidet.

Moen understreker samtidig at ingen av de 150 norske soldatene som befinner seg i basen ved Basra i Sør-Irak har vært involvert i noen av urolighetene så langt.

- Omstendighetene tatt i betraktning vil jeg si at situasjonen er relativt bra. Vi har endret litt på vårt operasjonsmønster og utsatt noen av oppgavene våre for ikke unødvendig å sette personellet vårt i fare, sier Moen.

Styrken følger nå fortløpende med på utviklingen i området og analyserer det som er tilgjengelig av informasjon.

Ekstra tiltak
Nordmennene forholder seg først og fremst til den britiske divisjonsledelsen, men legger inn ekstra sikkerhetstiltak der de føler det er nødvendig.

- Vi er godt oppsatt med sikrede kjøretøyer og utstyr, og moralen er fortsatt god hos de norske. Vi får håpe at dette går over i løpet av tre til fire dager og at situasjonen normaliserer seg, sier Moen, som legger til at situasjonen i Sør-Irak er langt roligere enn den er lenger nord.

- I den multinasjonale divisjonen South East, som er ledet av britene og som vi er en del av, er det litt problemer i italiensk sektor i byen Nasiriya. Der er har en gruppe forskanset seg, men området ligger rundt 200 kilometer fra oss, forklarer Moen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!