RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norskiraker pågrepet for terrorplanlegging i Jordan

Sist oppdatert:
En norsk statsborger er pågrepet for terrorplanlegging i Jordan, melder Dagbladet.

Dagbladet siterer den jordanske avisa Al Rai på at mannen har både irakisk og norsk statsborgerskap.

Jordanske myndigheter opplyste tidligere mandag at de har avverget et terrorangrep etter pågripelsen av det som omtales som en irakisk mann. Mannen skal ha vært i besittelse av 45 kilo eksplosiver. Han ble pågrepet i byen Jerash nord i Jordan, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Sikkerhetstjenesten forhindret en terrorplan i siste minutt, sier en kilde i jordanske sikkerhetsmyndigheter til AFP.

Tilknytning til Iran

Ifølge AFPs kilde, som ikke er navngitt, handlet mannen på vegne av den utenlandske fløyen av Irans revolusjonsgarde, Quds-styrken, som kjemper mot IS i Irak.

Al Rai skriver imidlertid ifølge Al Arabiya at mannen tilhørte den iranske gruppa «Bayt al-Maqdis», som ikke må forveksles med den IS-tilknyttede egyptiske gruppa Ansar Bayt al-Maqdis.

Mannen anklages for besittelse av eksplosiver og for terrorplanlegging. Han skulle framstilles for den jordanske statssikkerhetsdomstolen senere mandag.

Domstolen er blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch og Amnesty for å være politisert og for ikke å gi tiltalte rettmessig rettergang.

Får hjelp fra Norge

Utenriksdepartementet bekrefter overfor NTB at norske myndigheter er kjent med saken.

– Vi er kjent med at en norsk statsborger er arrestert i Jordan. Vi er i kontakt med vedkommende gjennom ambassaden i Amman. Vi har tilbudt konsulær hjelp, og det har han takket ja til. Det betyr blant annet at vi har besøkt ham i fengsel, sier UDs pressevakt Veslemøy Salvesen.

– Utover det er det et forhold mellom borger og norske myndigheter hva vi snakker om og gjør i hvert enkelt tilfelle. Jeg kan ikke si noe om dette, tilføyer hun.

Salvesen vil ikke kommentere hva mannen er anklaget for, eller når han ble pågrepet. Hun vil heller ikke si om norske myndigheter vil være til stede når mannen framstilles for retten.

– Vi vurderer fortløpende om vi skal være til stede på rettsmøter der norske borgere er arrestert. Det gjør vi i dette tilfellet også, sier Salvesen.

Syria-uro

Iran er en viktig støttespiller både for den irakiske regjeringen og for Syrias president Bashar al-Assad, som har anklaget Jordan for å hjelpe opprørsgrupper som kjemper mot Assads styrker i Syria.

Samtidig får syriske opprørere som kjemper mot Den islamske staten (IS), opplæring av amerikanske soldater i Jordan.

Det er frykt for at landet kan bli dratt inn i konflikten som raser i nabolandene Irak og Syria.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere