*Nettavisen* Nyheter.

Ny al-Qaida-offensiv i gang

Aywan al-Zawahri Foto: (al-Jazeera/AFP)

Pakistanske styrker møtte sterk motstand da de innledet en ny offensiv mot antatte al-Qaida-krigere på grensen mellom Pakistan og Afghanistan. Osama bin Ladens nestsjef kan være i gruppen.

19.03.04 11:27

Ifølge den pakistanske hæren kan Ayman al-Zawahri, som regnes som Osama bin Ladens nestkommanderende i al-Qaida, være blant de rundt 200 krigerne som nå er omringet.

Tidligere fredag fikk geriljakrigerne en frist til klokken 12 (klokken 8 norsk tid, red. anm) til å overgi seg. Da dette ikke skjedde, innledet hæren en ny offensiv i området.

- Operasjonen er i gang, sier general Shaukat Sultan til AP.

De pakistanske styrkene møter kraftig motstand, opplyser Sultan. Det er den spesielt tøffe motstanden som har ført til spekulasjonene om at det er al-Zawahri styrkene beskytter.

- Det virker som de vil kjempe til de siste. De har søkt tilflukt i festninger i fjellet, sier Shaukat Sultan.

Krigerne bruker granater og mindre våpen, sier han.

Omringet torsdag
Pakistanske soldater skal allerede torsdag ha omringet en gruppe al-Qaida-soldater nær grensen til Afghanistan, og Ayman al-Zawahri skal altså være blant dem.

Styrkene har møtt innbitt motstand fra opprørere som mistenkes for å tilhøre al-Qaida siden de startet sin operasjon i Sør-Waziristan sist tirsdag.

- Tatt i betraktning den motstanden soldatene møter, så tror vi at det kan være et høytstående al-Qaida-medlem blant dem, sa president Pervez Musharraf til CNN torsdag..

En talsmann for Taliban -geriljaen i Afghanistan tror ikke al-Zawahri er blant dem som er omringet.

- Ifølge den informasjonen jeg har, befinner ikke doktor Ayman al-Zawahri seg i området, sier den tidligere forsvarsministeren i Taliban-regimet, mulla Obaidullah Akhund.

Pakistanske kilder tror ikke Osama bin Laden er blant dem.

Sivile på flukt
Pakistanske soldater og paramilitære grupper raidet private hjem i landsbyene Kalushah og Azam Warzak i Sør-Waziristan torsdag morgen, ifølge en anonym militær kilde. Rundt 30.000 personer i området har flyktet fra hjemmene sine etter at landsbyene deres er blitt raidet, melder AFP.

Truet Norge
21. mai i fjor erklærte Ayman al-Zawahri (53) i et lydopptak at Norge var et terrormål.

- Ikke tillat USA, Storbritannia, Australia og Norges ambassader - drapsmenn av deres irakiske brødre - å leve i sine land, het det i opptaket.

Det vakte stor overraskelse at Norge ble nevnt i opptaket, og flere spekulerte i om al-Zawahri hadde tatt feil av Norge og Danmark.

Ayman al-Zawahri blir av flere terroreksperter antatt å være hjernen bak 11. septemberangrepene mot USA.

Dusør
USA har utlovet en belønning på 25 millioner dollar til den som bidrar til at han blir tatt til fange. I Egypt var al-Zawahri med på å stifte den militante gruppen Islamsk hellig krig, som slo seg sammen med terrornettverket al-Qaida i slutten av 90-tallet, melder BBC. Han jobbet som lege i Afghanistan under den sovjetiske okkupasjonen. På 90-tallet skal han angivelig ha bodd i Danmark og Sveits.

Al-Zawahri skal ha blitt observert i byen Khost øst Afghanistan i oktober 2001. Han gikk i dekning da USA gikk til krig mot Afghanistan.

(TV 2 Nettavisen- AP-NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag