*Nettavisen* Nyheter.

Ny brann i flyktningmottak i Sverige

Göteborg (NTB): En bygning som skulle brukes som asylmottak, brant natt til lørdag i Floda øst for Göteborg i Sverige, melder Göteborgs-Posten.

07.11.15 11:31

Ingen personer befant seg i bygningen da brannen startet.

– Vi fikk varsel klokka 9.52, bekrefter den svenske redningstjenesten overfor avisa lørdag formiddag.

Migrasjonsverkets pressevakt bekrefter at bygningen som brant, skulle brukes som bolig for asylsøkere.

Politiet skal nå etterforske om brannen er påtent eller ikke. Natt til lørdag ble også en bolig for enslige asylbarn i Tranås utsatt for hærverk. Vindusruter skal ha blitt knust, og bygningen skal ha blitt tilgriset med nazipropaganda, skriver Expressen.

Holder asylmottak hemmelig

Dette er den siste av en rekke branner ved asylmottak i Sverige den siste tiden. Bare i oktober var det 11 branner ved svenske mottak.

Brannene har også ført til at forsikringsselskaper i Sverige har økt premiene og sier opp avtaler.

Trusler og branner har også ført til at hver femte kommune i Sverige oppgir at de kommer til å hemmeligholde hvor nye asylmottak skal åpnes.

Det har vært mange påsatte branner ved svenske asylmottak de siste månedene. Det svenske Migrationsverket bestemte seg i forrige måned for ikke å offentliggjøre adressene til nye mottak. Nå følger mange kommuner etter.

I en rundspørring avisen Dagens Nyheter har gjort til Sveriges 290 kommuner, oppgir 56 kommuner at de kommer til å hemmeligholde adressen til nye mottak.

– Vi gjorde vurderingen på grunn av den endrede sikkerhetssituasjonen og Migrationsverkets beslutning om hemmelighold, sier administrativ direktør Mats Bohman i Nacka kommune.

Fakta om branner ved svenske asylmottak

7. november: En bygning som skulle brukes som asylmottak, brant natt til lørdag i Floda øst for Göteborg i Sverige.

* 29. oktober: Brannfarlig væske blir helt inn gjennom vinduet i en bolig for flyktningbarn i Tjörnarp, og antent. Personalet våkner og slukker før ilden sprer seg.

* 28. oktober: En tidligere førskole utenfor Stockholm som skal huse 70 asylsøkere fra midten av november, brenner. Brannen slukkes av en vekter.

* 27. oktober: Et kommende asylmottak i Färingtofta i Skåne blir satt i brann. Brannvesenet finner en flaske med det som tilsynelatende er et eksplosivt stoff, inne på mottaket.

* 26. oktober: Ytterdøren til et hjem for enslige mindreårige flyktninger i Lund blir påtent. Samme kveld oppstår det flere småbranner ved et planlagt asylmottak i Oskarshamn.

* 24. oktober: Et asylmottak i Munkedal, som også sto i brann fire dager tidligere, blir satt i brann igjen. Mottaket sto tomt på grunn av den første brannen.

* 23. oktober: Hoveddelen av en bygning som var vurdert brukt som asylmottak i Eskilstuna, brenner ned. Saken etterforskes som mordbrann.

* 22. oktober: Brann i et nedlagt aldershjem i Perstorp i Skåne. Lokalene skulle omgjøres til asylmottak. Politiet har mistanke om ildspåsettelse.

* 20. oktober: Asylmottaket i Munkedal får omfattende brannskader. 14 beboere evakueres, men ingen blir skadd. Politiet etterforsker saken som mulig mordbrann.

* 18. oktober: En gammel skolebygning i Onsala i Kungsbacka, som det var planer om å gjøre om til asylmottak, brenner ned.

* 17. oktober: En skole i Kånna utenfor Ljungby, som var under ombygging til asylmottak, brenner ned til grunnen. Politiet har mistanke om at brannen er påsatt.

* 13. oktober: Det brenner i en brakke i Arlöv i Skåne. Lokalene skulle dagen etter ha tatt imot enslige asylbarn.

* 29. september: En kraftig brann bryter ut i et lagerlokale på en campingplass ved Stenungsund. Deler av lokalet benyttes som asylmottak. Politiet tror brannen er påsatt.

* 15. september: En leilighet i et mottakssenter for enslige asylbarn i Boden blir påtent.

* 16. august: Samtlige beboere på et mottak i Arboga, der den såkalte Ikea-drapsmannen bodde, flyttes til andre mottak etter at søppelsekker med brannfarlig væske blir funnet ved en yttervegg.

* 16. august: Noen setter opp et brennende trekors ved et asylmottak i Malung.

* 14. august: Det begynner å brenne på et mottakssenter for enslige asylbarn i Värnamo. Brannen er trolig påsatt.

* 20. juli: Antatt mordbrann i kjelleren på et asylmottak i Bengtsfors.

* 19. juni: To brannbomber kastes inn i et lokale som er i ferd med å bygges om til asylmottak i Filipstad.

* 17. juni: En balkong på et asylmottak i Vilhelmina blir påtent, og en buss som tilhører mottaket, får dekkene skåret opp.

* 1. mai: 130 personer blir evakuert fra et asylmottak i Filipstad etter at det begynner å brenne.

* 23. mars: Det brenne på et mottak for enslige asylbarn i Kolbäck. Brannårsaken er ikke kjent. (Kilde: TT, NTB)

(©NTB)

Anders.Thoresen@ntb.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.