Ny dødsbakterie i Sverige

To personer døde etter å ha blitt smittet av en bakterie tidligere ikke registrert i Sverige.

29.11.06 21:27

Da to personer omkom og en ble alvorlig skadet etter å ha badet i Østensjøen ved Karlskrona i sommer, gikk man først ut ifra at de var smittet av kolera.

Ny type bakterie
Nå viser det seg imidlertid at dødsfallene skyldes en helt ny type bakterie – som kan ha kommet til Sverige på grunn av klimaforandringer.

– Det er ingen kobling til det man feilaktig antok var kolera, sier smittevernsoverlege i Karlskrona, Rickard Eitrem, til den svenske avisen Aftonbladet.

Bakterien heter Vibrio cholerae, eller badesårsbakterie. Den ble først bare registrert i Sverige, men er nå også funnet i Polen, Tyskland, Nederland og England.

Det er imidlertid liten sjans for at den kommer til Norge.

- Vi har kaldere og saltere vann her, så vi har ikke sett noe av bakterien her, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland til Nettavisen.

- Skyldes global oppvarming
– Man tror att den globale oppvarmingen ligger bak . Havet har blitt varmere i Nord-Europa og den optimale temperaturen for dennne bakterien er 20 grader og varmere, sier Eitrem.

I følge Eitrem tar bakterien seg inn via sår de badende har på kroppen. Eldre er mest utsatt for å bli alvorlig syke.

Dødsbakterien er påvist i Østersjøen og i flere vassdrag i Blekinge, men det skal være sjanser for at den også eksisterer andre steder enn hittil påvist.

Bakterien tåler sollys dårlig, men algene beskytter den. Derfor er algeoppblomstring i kombinasjon med varmere hav, som skyldes klimaendringer, med på å gjøre situasjonen verre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.