Ny eksplosjon ved atomkraftverket

Flere mennesker skadd etter en ny eksplosjon ved det japanske atomkraftverket mandag.

14.03.11 12:44

HTML EMBED

En ny hydrogeneksplosjon har rammet det japanske atomkraftverket Fukushima-Daiichi som ble ødelagt etter fredagens jordskjelv målt til 9 i styrke, melder nyhetsbyrået AP.

Personell ved atomkraftverket opplyser at strålingsnivået fortsatt ligger på et forsvarlig nivå.

Eksplosjonen i reaktor 3 skjer bare to dager etter at en eksplosjon rammet reaktor 1. Fire ansatte ble skadd i lørdagens hendelse.

Følg utviklingen i Japan på din iPhone med Nettavisens iPhone-app

Seks ansatte skadd
Det japanske strålingsvernet opplyser at seks ansatte ble skadd i ulykken mandag, men det er ennå uklart om de har blitt utsatt for radioaktiv stråling. Tokyo Electric Power Company melder imidlertid at syv mennesker er savnet etter eksplosjonen, og tre er påført skader, melder Sky News.

Kapslene rundt de radioaktive brenselstavene var fortsatt intakt etter ulykken, noe som minker risikoen for radioaktive utslipp.

Men alle mennesker innenfor en radius på 20 kilometer har blitt beordret til å holde seg innendørs av sikkerhetshensyn.

Japanske myndigheter har i helgen jobbet på spreng for å forhindre en nedsmelting i reaktorene ved atomkraftverket. Det pumpes inn kaldt sjøvann for å kjøle ned reaktoren, ettersom kjølesystemene ble ødelagte i selve jordskjelvet.

Nedkjølingen har stanset
Mandag formiddag melder BBC at kjøleanlegget i reaktor 2 ved Fukushima-kraftverket har sviktet og at vannivået faller.

Dette kan føre til en overoppheting som kan resultere i en ny eksplosjon, melder nyhetsbyrået AP.

Takako Kitajima ved Tokyo Electric Power Company opplyser mandag at de skal pumpe inn sjøvann i reaktor 2 for å hindre en nedsmelting.

I tillegg kan det være aktuelt å slippe ut noe trykk gjennom ventilasjonssystemet dersom reaktor 2 overopphetes.

180.000 evakuert
Mer enn 180.000 mennesker har blitt evakuert fra området, og 160 personer skal ha blitt utsatt for radioaktiv stråling.

Fire japanske atomkraftverk er blitt påført skader etter jordskjelvet og tsunamien. Japanske myndigheter er mest bekymret for atomkraftverket Fukushima-Daiichi, som hittil er rammet av to eksplosjoner.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA har erklært unntakstilstand ved atomkraftverket Onagawa etter at det ble oppdaget for høye verdier med radioaktiv stråling.

- 2000 omkomne funnet på mandag
Minst 1400 mennesker er bekreftet omkommet etter tsunamien og jordskjelvet fredag. En politisjef har imidlertid opplyst at 10.000 fryktes omkommet. Ytterligere 100.000 mennesker skal være savnet, men situasjonen er svært uoversiktlig.

Mandag melder det japanske nyhetsbyrået Kyodo at 2000 omkomne har blitt funnet langs kysten av Miyagi. Men dette har ikke blitt bekreftet fra offisielt hold.

Her kan du følge den japanske tv-kanalen NHK live:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.