*Nettavisen* Nyheter.

Ny forskning: - Økologisk mat er dårlig for klimaet

Illustrasjonsbilde. Foto: Frank May (NTB scanpix)

Ferske tall hevder at økologisk mat har en verre innvirkning på miljøet vårt enn vanlig oppdrettsmat.

15.12.18 14:18

Årsaken til de store miljøpåvirkningene, ifølge forskere fra Chalmers University of Technology i Sverige, skal være på grunn av mengden land som trengs for å dyrke økologisk mat.

Den ferske internasjonale rapporten ble først publisert i tidsskriftet «Nature», skriver universitetet i en pressemelding.

- Studien vår viser at økologiske erter, dyrket i Sverige, har omtrent 50 prosent større innvirkning på miljøet enn konvensjonell oppdrett av erter. For noen matvarer er det en enda større forskjell - for eksempel med økologisk, svensk høsthvete, er forskjellen nærmere 70 prosent, sier lektor fra Chalmers, og en av de ansvarlige fra studien, Stefan Wirsenius.

Les også: Forsker: - Ren mat fins ikke og detox-kurer er bortkasta penger

- Større arealbruk, høyere utslipp

Klikk på bildet for å forstørre.

GJENNOMBRUDD: Lektor og forsker, Stefan Wirsenius, kan nå vise fram til at økologisk mat har en markant større innvirkning på miljøet enn vanlig mat. Foto: Chalmers University

Studiene viser at avkastningen per hektar er mye lavere, hovedsaklig fordi gjødsel ikke brukes. For å produsere samme mengde økologisk mat trenger man derfor et mye større areal.

- Jo mer land som blir brukt til å dyrke økologisk mat, jo mer indirekte utslipp av karbondioksid får vi, takket være avskoging, forklarer Wirsenius.

- Verdens matproduksjon er styrt av internasjonal handel, så hvordan det går i Sverige vil ha innflytelse på avskoging i tropene. Hvis vi bruker mer jord til samme mengde mat, bidrar vi indirekte til større avskoging andre steder i verden, forteller han videre.

Les også: - Økologisk mat er ikke bedre

Også kjøtt og melk

Selv økologisk kjøtt og meieriprodukter er, fra et klimatisk ståsted, verre enn deres konvensjonelt produserte ekvivalenter, hevder Wirsenius.

- Fordi økologisk kjøtt- og melkeproduksjon bruker organiske matvarer, krever det også mer jord enn konvensjonell produksjon. Dette betyr at funnene på økologisk hvete og erter i prinsippet også gjelder kjøtt- og melkeprodukter, forklarer forskeren, men legger til at de ikke har gjort noen konkrete beregninger utelukkende på kjøtt og melk.

Forskerne brukte en helt ny beregning, kalt «carbon opportunity cost», for å vurdere effekten av større arealbruk som bidrar til høyere karbondioksidutslipp fra avskoging.

Denne beregningen tar hensyn til mengden karbon som lagres i skogene, og dermed frigjøres som karbondioksid som en effekt av avskoging.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag