Ny frykt for flysikkerheten

Etter arrestasjonen av en våpensmugler i Newark onsdag gjentas kravet om at alle amerikanske passasjerfly får forsvarsutstyr, slik militæ re fly har.

13.08.03 19:15

Hekmat Lakhani, en britisk statsborger av indisk opprinnelse, ble framstilt for retten onsdag. Han forsøkte å selge en skulderholdt luftvernrakett av typen SA-18 til det han skal ha trodd var medlemmer av al-Qaida, melder NTB.

Men kjøperne var FBI-agenter, og det hele var en dekkoperasjon som har pågått over flere måneder. Både russisk og britisk etterretning har samarbeidet med amerikanerne.

Forsøket på å selge en luftvernrakett vekker spesiell bekymring fordi det finnes så mange av dem, også på det svarte våpenmarkedet. 27 terrorgrupper skal ifølge amerikansk etterretning være i besittelse av slike raketter. Al-Qaida skal ha flere titall, mange av dem amerikanske raketter som amerikanerne ga til geriljagrupper i Afghanistan under krigen mot russerne på 80-tallet.

Nå har debatten om hvorvidt det er nødvendig å utstyre alle passasjerfly i USA med samme type utstyr som militære fly har skutt fart. Spesialutstyret gjør at flyene kan skyte ned raketter når de blir angrepet. Investeringene er beregnet til å koste mellom 7 og 20 millioner kroner per fly, og det finnes rundt 6.000 passasjerfly i landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.