*Nettavisen* Nyheter.

Ny frykt rammer børsen

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Investorene er usikre på tsunamien.

13.03.11 21:25

Verdens investorer har fått et nytt problem i fanget.

Fra før slet investorene med nerver knyttet til gjelden i perifere EU-land og uroen i Midtøsten og Nord-Afrika. Nå har de også fått en tsunami i Japan, verdens tredje største økonomi, i fanget.

Den kommer etter at et kraftig jordskjelv med styrke på 8,9 med episenter i havet har rystet regionen.

Den umiddelbare reaksjonen i Asia var et forsterket fall på børsene, etter at Wall Street og handelen i Europa hadde falt markant tidligere.

- Det er nok ikke helt usannsynlig at de europieiske børsene kan komme til å bli påvirket av dette jordskjelvet, sier Ida Wolden Bache, i Handelsbanken Capital Markets, til NA24.

Rolige børser
Japan er et av de landene i verden som har desidert mest statlig gjeld. Det er imidlertid en forskjell med europeiske land som Hellas, og det er at mesteparten av kreditorene befinner seg innenlands.

Kredittvurderingsbyrået Moodys melder at det skal veldig mye til før de vil revurdere landets kredittvurdering. Noe denne tsunamien så langt ikke tyder på å være.

Investorene i Europa virket først også avslappet.

Oslo Børs faller tilbake etter et markant fall ved åpning.

Fredag morgen falt børsen med 0,43 prosent. Litt utover formiddagen har børsen så falt nedover igjen.

Rundt lønsj er hovedindeksen ned 1,5 prosent.

Her kan du følge utviklingen på børsen

USA evakuerer
Sør-Korea melder at de sender redningsgrupper til den rammede øygruppen, ifølge Dow Jones Newswire.

Det er samtidig ventet at et nytt og ekstremt kraftig jordskjelv vil kunne oppstå ved den japanske regionen Ibaraki.

Og på filippinene har de økt faren for at en tsunami også kan treffe dem.

Også i USA og Canada er det nå ekstra oppmerksomhet knyttet til muligee tsunamier. Den lavtliggende amerikanske staten Hawaii har allerede beordret evakuering fra enkelte omåder.

Les også: Gjeldskrisen blusser opp igjen

Oljehopp
Oljeprisen har økt mye siden begynnelsen av året og har stabilisert seg på et nivå god over 110 dollar per fat. Senest torsdag beveget oljeprisen seg over 116 dollar per fat når Gadaffis styrker skadet viktige oljerør og bombet oljetankere i den oljetunge regionen i Ras Lanuf.

Og selv om Saudi-Arabia sier de har økt produksjonen nok til å dekke inn det tapte fra Libya og Opec signaliserer stabilitet ved å ikke innkalle til krisemøte, ser ikke dette ut til å berolige markedene nok til at oljeprisen faller tilbake til de nivåene vi hadde før uroen brøt ut i Tunisia.

I går kom også nyheten om at kredittvurderingsbyrået Moody’s nedgraderte i går den spanske statsgjelden og vurderer utsiktene som negative. Bakgrunnen for nedgraderingen er at Moody’s tror spanske banker vil trenge langt mer kapital enn det spanske myndigheter anslår.

- Dette er litt big news. For Spania skal ut i markedet for å hente penger. Og nedgraderingen av landet bidrar til å øke nervøsiteten i markedet ytterligere på et tidspunkt hvor den allerede er høy på grunn av uroen i Nord-Afrika og Midtøsten. Og denne nedgraderingen setter fokuset tilbake på eurolandene, sier Shakeb Syed, økonom i Handelsbanken Capital Markets, til NA24.

Les mer: Gjeldskrisen blusser opp igjen

Ida Wolden Bache presiserer at den europeiske økonomien først og fremst er tynget av gjeldssituasjonen i PIIGS landene.

- På helt kort sikt så vil nok fokuset nå være på Japan og jordskjelvet og situsjonen i Portugal og Spania får litt «fri». Men vi tror at situasjonen i PIIGS-landene hele tiden vil ligge i overflaten, fordi problemet på ingen måte er løst, sier Bache.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag