RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny Hamas-leder likvidert

Sist oppdatert:
Hamas-lederen Abdelaziz al-Rantisi ble drept i et rakettangrep mot hans bil i Gaza lørdag kveld.

To av hans livvakter i tillegg til en tredje palestiner ble drept da bilen hans ble truffet av flere raketter fra israelske kamphelikoptre, opplyser sykehuskilder ifølge NTB.

Al-Rantisi ble i all hast kjørt til sykehus i Gaza by med alvorlige brannskader, men døde kort etter.

Hundrevis av medlemmer og tilhengere av Hamas strømmet til sykehuset etter at nyheten om det israelske angrepet ble kjent.

En av Hamas-lederne, Ismail Haniya, svor hevn og lovet at Rantisis blod ikke var blitt spilt forgjeves da han talte til dem som var møtt fram.

Den israelske statsråden Uzi Landau uttrykte stor glede over drapet på Hamas-lederen, og understreket at Israel vil fortsette sin politikk med å utrydde terrorister.

- Vi kan ikke annet enn å være fornøyd med denne operasjonen siden det er nødvendig å fortsette å utrydde terrorister slik vi gjorde med Yassin, sa Landau til israelsk TV.

Fordømmer
Den palestinske selvstyreadministrasjonen fordømte likvideringen og kalte den statsterror.

- Vi fordømmer i sterkest mulige ordelag denne israelske forbrytelsen og statsterroren. Det er mer åpenbart enn noensinne at det palestinske folket nå trenger internasjonal beskyttelse, sa Saeb Erekat.

Al-Rantisi har tronet øverst på Israels dødsliste etter at Hamas’ grunnlegger og åndelige leder sjeik Ahmed Yassin ble drept i et israelsk rakettangrep i slutten av mars. Abdelaziz al-Rantisi overtok da som leder for den ytterliggående islamistiske bevegelsen.

Den 56 år gamle barnelegen Abdelaziz al-Rantisi overlevde et israelsk attentat i juni 2003, med skader i beina.

Skjulte seg ikke
Likevel nektet han å skjule seg slik mange andre Hamas-ledere som har stått på Israels lister over ettersøkte siden Hamas innledet en bølge med selvmordsangrep i forbindelse med det palestinske opprøret som begynte i september 2000.

Mens han var talsmann for Hamas møtte utenlandske journalister ofte opp ved hans beskjedne hjem i Gaza for å høre hans synspunkter om gjengjeldelse mot Israel, gjerne framført i en rolig tone.

Israel nektet å akseptere Rantisis utsagn om at han bare var en politisk leder uten forbindelser til Hamas’ væpnede gren.

Det israelske angrepet kom få timer etter at en israelsk soldat ble drept i en selvmordsaksjon ved grenseovergangen Erez mellom Gazastripen og Israel.

Hamas og al-Aqsamartyrenes brigader påtok seg ansvaret for aksjonen ved Erez. Det foreligger ennå ingen kommentar fra den israelske hæren om likvideringen av Rantisi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere