RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny «hobbit» på menneskets stamtre

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
En nyoppdaget hobbitliknende menneskerase kan ha levd samtidig med det moderne mennesket, uten vår viten. Forskerne klør seg i hodet.

Den nye menneskerasen, som ble funnet i form av sju fossiler og levninger av australske og indonesiske forskere på øya Flores, skaper hodebry for de som har tegnet den moderne manns familietre. Den nye rasen har fått navnet homo floresiensis etter øya der den ble funnet.

Her kan du se web-TV-innslag om funnet (abonnement).

Hobbit
Funnene tyder på at disse menneskene bare var rundt en meter høye, og har fått kallenavnet «hobbit» etter JRR Tolkiens figurer. Funnet overrasker forskerne.

- Dersom du hadde fortalt meg at et romskip med utenomjordiske vesener hadde landet på et jorde i Flores, ville jeg blitt mindre overrasket, sier Peter Brown, førsteamanuensis ved New England Universitetet i New South Wales.

- Dette velter alt jeg noensinne har trodd. Det krever at du må stille spørsmålet om hva annet vi vil finne. Det vil bli en paleontologisk gullalder. Mennesker med denne kroppsstørrelsen skulle egentlig vært utdødd for tre millioner år siden, sier Brown.

Funnet kan tyde på at det fantes liknende menneskeraser på de andre øyene i Indonesia. Oppdagelsen blir betegnet som en av de viktigste på flere tiår. Nøyaktig hvor homo floresiensis passer inn på menneskerasens stamtre er usikkert.

«Bestemor»
Den yngste av disse små menneskene skal ha levd for bare 13.000 år siden, noe som betyr at de levde på samme tid som vår egen rase, homo sapiens. Homo sapiens skal ifølge tidligere forskning ha kommet til de indonesiske øyene for 50.000 år siden.

Trolig ble homo floresiensis utryddet av et vulkanutbrudd for 12.000 år siden, men noen teorier går ut på at de kan ha levd mye lenger, til og med helt til nederlenderne kom til øya på 1500-tallet. Gamle fortellinger blant de innfødte på Flores handler om Ebu Gogo, eller «bestemoren som spiser alt». De omtaler hårete, menneskeliknende vesener til forveksling like homo floresiensis.

Liten hjerne
Til tross for at hjernen til homo floresiensis er mindre enn en sjimpanses, klarte de å utføre relativt kompliserte oppgaver som å lage enkle redskaper og å bruke ild til matlaging. De skal også ha jaktet på store dyr som komodovaran og stegodonelefanter.

- De laget sofistikerte steinredskaper, og noen av dem ser ut til å ha blitt brukt i jakt på storvilt som stegodon og komodovaran, og til å slakte disse store dyrene, sier Mike Morwood, arkeologiprofessoren som leder prosjektet.

- Så til tross for svært, svært små hjerner, så gjorde denne befolkningen sofistikerte ting,s ier Morwood til Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere