Gå til sidens hovedinnhold

Ny hotline mellom India og Pakistan

India og Pakistan ble søndag enige om å forby kjernefysiske prøvesprengninger og oppretter en direkte telefonlinje for å redusere faren for atomkrig i Sør-Asia.

Det midlertidige forbudet mot atomsprengninger gjelder såfremt landene ikke mener de står overfor «uvanlige hendelser» som truer deres interesser.

I en felles kunngjøring i forbindelse med helgens samtaler i New Delhi, opplyste partene at den direkte telefonlinjen skal etableres mellom høytstående tjenestemenn i utenriksdepartementene.

- Telefonlinjen skal hindre misforståelser og redusere farer som er knyttet til kjernefysiske spørsmål, heter det.

Det er første gang de to statene diskuterer temaet siden begge land ble erklært som atommakter i 1998. For bare to år siden var naboene på randen av krig på grunn av konflikten om Kashmir, den eneste delstaten i India hvor muslimene er i flertall.

- Svært viktig
Ifølge eksperter er det svært viktig at det skapes en felles forståelse og god kommunikasjon mellom dem som kontrollerer atomvåpnene.

Samtalene ble innledet lørdag og er de første siden Sonia Gandhis Kongressparti overtok makten 22. mai.

Indiske tjenestemenn har vært svært tilbakeholdne med å kommentere samtalene, men lørdag sa de at begge parter ønsket resultater. Ifølge The Times of India vil landene også forsøke å etablere felles standpunkt når kjernefysiske spørsmål diskuteres i internasjonale fora.

Sanksjoner
Verken India eller Pakistan har sluttet seg til ikkespredningsavtalen for atomvåpen. I 1998 ble dessuten begge landene rammet av militære sanksjoner på grunn av den kjernefysiske trusselen. Først da både Pakistan og India sluttet seg til den USA-ledete «koalisjonen mot terror», ble sanksjonene lettet på.

India har lovet at landet ikke vil være først ute med et atomangrep. I visshet om at India har et sterkere konvensjonelt forsvar, har ikke Pakistan vært villig til å love det samme.

(NTB-AFP-Reuters)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar