RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En ny kjempeskilpadde av denne typen, som har fått navnet Chelonoidis donfaustoi, er oppdaget på Galápagosøyene
En ny kjempeskilpadde av denne typen, som har fått navnet Chelonoidis donfaustoi, er oppdaget på Galápagosøyene Foto: Adalgisa Caccone (Reuters / NTB scanpix)

Ny kjempeskilpadde oppdaget på Galápagosøyene

Sist oppdatert:
Etter ti års undersøkelser har internasjonale forskere identifisert en ny art av kjempeskilpadder på Galápagosøyene i Stillehavet.

I flere tiår har man trodd at to kolonier med kjempeskilpadder var av samme art, men nå har DNA-prøver bevist det forskerne mistenkte: at dyrene er vidt forskjellige, selv om de ser like ut og lever bare ti kilometer fra hverandre på samme øy.

Det finnes omtrent 250 eksemplarer av den nyoppdagede skilpaddearten, som har fått det vitenskapelige navnet Chelonoidis donfaustoi. Totalt er antallet ulike skilpaddearter på Galápagosøyene nå oppe i 15.

Kjempeskilpadder, som kan veie opptil 225 kilo og bli over 200 år gamle, er blant skapningene som den britiske naturforskeren Charles Darwin studerte på sin berømte reise til øygruppen på 1800-tallet. Darwin tok sågar med seg tre kjempeskilpadder til Europa, og en av dem levde angivelig til 2006.

– Oppdagelsen av den nye arten er en del av prosessen med å forstå den utviklingen til denne ikoniske dyregruppen, som inspirerte Darwin da han besøkte øyene, sier biologen Adalgisa Caccone fra Yale-universitetet, som har ledet forskningen.

De store skilpaddene på Galápagos lever normalt av gress, blader, kaktus og frukt, men kan overleve i opptil ett år uten vått eller tørt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere