*Nettavisen* Nyheter.

Ny klimaavtale er vedtatt

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft jubler sammen med Norges forhandlingsleder Aslak Brun like etter at en ny global klimaavtale lørdag kveld ble vedtatt under FNs klimakonferanse COP21 i Paris 2015. Foto: Jo Randen (Klima- og miljødepartementet)

- Nå må Norge lede an i utfasing av fossil energi, krever miljøorganisasjonene.

12.12.15 22:08

Det brøt ut stående applaus i konferansesalen i Paris da en ny bindende klimaavtale lørdag kveld ble vedtatt. Nå må Norge lede an i utfasingen av fossil energi, mener norske miljøvernorganisasjoner.

Les også: - Nå er klimaskeptikerne trengt opp i et hjørne

- Jeg ser dette rommet, jeg ser at reaksjonen er positiv. Jeg hører ingen protester. Parisavtalen er vedtatt, erklærte Frankrikes utenriksminister Laurant Fabius ifølge NTB da han omsider kunne klubbe avtalen igjennom.

Se reaksjoner fra verdens statsledere nederst i saken.

Vanskelige sluttforhandlinger

Verdens land er nå enige om en ny global og bindende klimaavtale. Vedtaket kom etter vanskelige sluttforhandlinger. Den nye avtalen blir rammeverket for landenes klimaarbeid i lang tid framover.

- Parisavtalen er startskuddet for et akselrert grønt skifte verden over, sier Norges WWF-sjef, Nina Jensen.

- Nå må Norge lede an i utfasing av fossil energi, sier Marius Holm i miljøstiftelsen Zero.

Klikk på bildet for å forstørre.

LETTELSE: Frankrikes president Francois Hollande får en klem av FNs klimasjef Christiana Figueres etter at klimaavtalen omsider kom i havn lørdag kveld. Foto: Francois Guillot (AP)

- Dette er en svært ambisiøs avtale som en gang for alle henviser fossilindustrien til historiebøkene. Det kommer til å få store konsekvenser for Norge. Vi blir helt nødt til å legge om kursen raskere enn vi tidligere hadde trodd, sier leder for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen, ifølge en pressemelding.

- Verden har fått en ny klimaavtale som stiller større krav til Norge. Nå starter arbeidet med å kutte klimautslippene, tvitret Miljøpartiet De Grønne da avtalen var et faktum.

Solberg: - Historisk

- Dette er en historisk avtale. Parisavtalen er et vendepunkt, heter det fra Solberg i en epost til NTB.

Solberg sier hun er svært fornøyd med jobben klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) og det norske forhandlingsteamet har gjort i Paris.

- En global klimaavtale er en milepæl for verden og samarbeidet for bærekraftig utvikling, sier Sveriges klima- og miljøminister Åsa Romson i en pressemelding.

- For Norges del blir avtalen startskuddet for omfattende utslippsreduksjoner i alle sektorer. Dette vil kreve klare politiske vedtak og nye virkemidler, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre ifølge NTB.

FrPs klimapolitiske talsmann Oskar Grimstad sier klimaavtalen er tosidig med både styrke og svakheter. Han sier det er en styrke at nær 200 land nå signerer avtalen og at svakheter ligger i manglende sanksjonsmuligheter.

- Det betyr at det er teknologiutvikling som blir det avgjørende for å nå målet om under to grader, mener Grimstad.

Frp avviser norsk oljestopp

Grimstad rister på hodet av Bellonas Fredrik Hauge og hans krav om at produksjon av norsk olje og gass nå må avsluttes omgående.

- Alle vet at dersom vi stenger ned norsk petroliumsaktivitet så vil denne bli erstattet med produksjon i land med lang høyere utslipp per produsert enhet. FrPs anbefaling er derfor full fart for norsk olje og gass framover for å nå målene i Parisavtalen, sier Grimstad ifølge en pressemelding.

Hauge: - Store utfordringer for Norge

- Det er ikke overraskende å høre dette fra erklærte klimaskeptikere som Oskar Grimstad, men han og Tord Lien er ekstremt umusikalske om de ikke nå lytter til det 195 statsledere har vedtatt i Paris, sier Bellonas Frederic Hauge til Nettavisen.

- Jeg tror vi vil se mye rar argumentasjon nå fra politikere som er trengt opp i et hjørne, sier Hauge om Grimstads kritikk.

Klima- og utenriksministre skulle etter planen ha startet plenumsmøtet klokken 15.45, men møtet ble siden utsatt til klokken 17.30.

Først i 19.15-tiden var de i gang. Da skulle ministrene gi sin tilbakemelding på utkastet.

Klokka 19.35 brøt jubelen løs for at en avtale omsider var i havn.

Her er reaksjonene på klimaavtalen fra noen av verdens statsledere:

USAs president Barack Obama.

FNs klimasjef Christina Figueres.

Tony de Brum, utenriksminister på Marshall-øyene.

Norges statsminister Erna Solberg.

Frankrikes president Francois Hollande.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.