Lee, som i juli overtok som leder etter Carrie Lam, sa dette i sin første politiske tale onsdag.

– Bortsett fra å aktivt oppmuntre lokale talenter til å bli værende, skal regjeringen ta initiativ og saumfare verden for talenter, sa Lee.

Målet er å gi nytt liv til forretningssenteret etter at mange innbyggere i det siste har forlatt Hongkong.

– De siste to årene har den lokale arbeidsstokken blitt redusert med rundt 140.000 personer, sa Lee, som også kunngjorde et nytt investeringsfond på rundt 40 milliarder kroner for å tiltrekke seg utenlandsk næringsliv.

Ble lovet demokrati

Den tidligere britiske kronkolonien Hongkong er en del av Kina i henhold til prinsippet «ett land, to systemer».

Området ble lovet demokrati og kapitalisme da britene i 1997 ga det tilbake til Kina, men regimet i Beijing fører streng kontroll noe som resulterte i massive protester i 2019. Disse ble slått hardt ned på av myndighetene.

Kina har innført en ny sikkerhetslov som har fått massiv kritikk fra FN. De siste tre årene har det også vært innført svært strenge koronarestriksjoner, noe som har rammet økonomien der hardt, delvis på bekostning av Singapore.

Særbehandling

Foruten å sette av penger til et stort investeringsfond, skal Hongkong ifølge Lee også tilby særbehandling til «talenter fra øverste hylle». Med det menes personer som tjener minst 3,4 millioner kroner i året, eller som har sin utdanning fra et av verdens 100 høyest rangerte universiteter.

Talenter skal også få refundert skatt og avgifter på boliger de har dersom de får permanent opphold i Hongkong, noe man får etter å ha bodd der i sju år.

Lee var tidligere sikkerhetssjef i Hongkong og hadde kommandoen da sikkerhetsstyrkene på brutalt vis slo ned demokratiopprøret i 2019. Han er derfor å finne på en liste over personer USA har innført sanksjoner mot.

Strammer grepet

I onsdagens tale understreket han at regjeringen i Hongkong vil utvide sikkerhetslovgivningen og nå vurderer å straffe alle som sprer «falsk informasjon».

– Utviklingen av Hongkong tillater ingen forsinkelser. Sosial stabilitet er en forutsetning for utvikling, og vi må kvitte oss med enhver innblanding, sa han.

En rekke demokratiforkjempere sitter alt i fengsel, og mange frykter følgene av innstrammingen Lee nå varsler.

(©NTB)