*Nettavisen* Nyheter.

Ny lov: 500 kroner i bot for å røyke med barn i bilen

Røyking i bil med barn til stede blir forbudt i England. Foto: Helsedirektoratet (Helsedirektoratet)

Ny britisk lov trer i kraft 1. oktober 2015.

23.12.15 08:51

Det er den britiske regjeringen som skriver om den nye loven på sine hjemmesider.

Helseminister Jane Ellison, sier at mange barn er redde for å be foreldrene sine om å slutte å røyke.

- Tre millioner barn er eksponert for passiv røyking i biler, noe som utgjør en helserisiko. Vi vet at mange av dem synes det er flaut eller de er redde for å spørre voksne om å stoppe å røyke. Derfor mener vi denne loven er et viktig steg i å beskytte barn mot passiv røyking, sier hun i en pressemelding.

Flere giftstoffer i bil
Public Health England skal lansere en kampanje for å skape oppmerksomhet rundt farene ved å røyke, både i hjemmet og i bilen, når barn er tils tede.

Loven forbyr røyking i privatbiler, dersom det er personer under 18 år til stedet. Loven gjelder imidlertid ikke dersom sjåføren selv er under 18 år og alene i bilen. I England har man lov til å kjøre bil fra man er 17 år.

Den danske avisa Berlingske skriver at det i følge en undersøkelse gjort av The British Lung Foundation er viktig å forby røyking i biler, fordi mer enn 80 prosent av passiv røyking inneholder kreftfremkallende giftstoffer. Disse giftstoffene blir mer konsentrert inne i en bil.

Liknende forbud er tidligere blitt innført i Sør-Afrika, Wales og Bahrain. også i deler av USA, Canada, Australia og Frankrike er det forbudt å røyke i biler, dersom det er barn til stedet.

Ikke aktuelt i Norge
Denne uka presenterte helseminister Bent Høie den så kalte Høie-pakka, som er et forslag om nøytral embalasje på sigarett- og snus-pakker.

Dette skal, i følge forslaget, gjøre det mindre attraktivt for unge å røyke og snuse.

Et forbud mot å røyke i bil er imidlertid ikke akutelt i Norge, i følge Høie.

– Det er ikke aktuelt for regjeringen å innføre et lignende forbud som England har nå, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til Nrk.

Lik Nettavisen på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.