*Nettavisen* Nyheter.

Ny-nazister starter skoler i Tyskland

Foto: Scanpix/AFP

Tyske nynazister kjøper eiendommer flere steder i Tyskland. Blant annet planlegger de et minnesenter for Rudolf Hess.

17.02.07 10:28

Tysklands mest høyreekstreme parti, NPD, snuser på eiendommer i Dresden og Bayern, skriver der Spiegel.

Symbolsk by
I småbyen Wunsiedel i Bayern ligger den tyske nazisten Rudolf Hess begravet. Hess var en av Adolf Hitlers nære medarbeidere, og NPD vet å utnytte symbolikken. NPD-topp Thomas Wulff vil nå åpne et minnesenter for Hess i en tidligere gourmetrestaurant.

Det er også snakk om å åpne et «nasjonalt skolerings- og utdanningssenter» i lokalene. Neste år er det regionale valg i Bayern. Da vil det nye senteret bli aktuelt som valgkampsentral for NPD.

Wulff er kjent som NPD-leder Udo Voigts høyre hånd. Han er også bindeleddet mellom partiet og de nynazistiske gruppene Freie Kameradschaften (Frie kameratskap). Gruppene er lite organiserte og kjente for å ty til vold.

Bekymrede innbyggere

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/EPA

Nynazisten Jürgen Rieder er kjent for å kjøpe opp eiendommer over hele Tyskland fra sin base i Hamburg. Han skal ha fått et tilbud om å kjøpe eiendommen. Günter Kursawe, som er talsmann for NPD i Bayern, sier forhandlingene er i gang.

Rieger er beryktet som medarrangør av de såkalte «Minnemarsjene for Rudolf Hess», som har vært forbudt de siste årene. Innbyggerne i byen er bekymret over det potensielle salget og registrerer med stor skepsis at en høyreekstremist har tilbragt flere netter i huset «for å passe på det».

Ryktene går også om et høyreekstremistisk oppkjøp i Dresden, der NPD-funksjonær Uwe Meenen etter sigende er ute etter å kjøpe en nedlagt tennishall. Partiorganet Deutsche Stimme (Den tyske røsten) har allerede holdt en festival i hallen, der flere tusen medlemmer av ulike høyreekstremistiske partier deltok.

Kjøpet skal være i boks, men er foreløpig ikke registrert i eiendomsreigsteret. Ifølge avisa Bild betalte partiet 27 millioner kroner for hallen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/EPA

Rykter om utpressing

Ifølge Spiegel kan noen av oppkjøpsryktene også være et forsøk på å presse opp eiendomsprisene. Det vil ikke være første gang NPD-funksjonærer har gitt seg ut for å være eiendomsinvestorer for å hjelpe eieren Wolfgang Jürgens til å tjene penger.

I 2005 kunngjorde Meenen planer om å kjøpe et lokale og gjøre det til et nasjonalt senter i Grafenwöhr. Også denne gangen var lokalet en nedlagt tennishall. Byrådet kjente presset og overtok selv bygget for 4.5 millioner kroner.

- Jeg skulle bedt om 800.000 mer, gliste Jürgens, mens byrådet mumlet om utpressing.

Skolesenter
I den vesle byen Gonzerath har NPD leid seg inn i en tidligere grunnskole. I begynnelsen av mars starter de Schinderhannes Center, som skal brukes til skolering av partiaktivister.

I desember ble lokalene brukt til en kongress, og planen er å holde regelmessige kurs med fokus på begreper som «rase», «folk», «nasjon» og «stat». Det skal også undervises om NPDs menneskesyn og politiske plattform.

Fra vondt til verre
Dietmar Thömmes, byens konservative borgermester, er skrekkslagen over at et høyreekstremistisk skolesenter kan bli lagt til byen. CDU-politikeren sier han og de andre føler seg hjelpeløse for øyeblikket, men at de ikke har gitt opp kampen.

Årsaken til at NPD fikk leie skolen er ifølge Thömmes en krangel med eieren. Rådmannen tok fra eieren en hund som glefset – og fikk beskjed tilbake om at byrået kunne vente seg en «hyggelig overraskelse».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.