*Nettavisen* Nyheter.

Ny orkanrekord

For første gang i historien har meteorologer måttet begynne forfra i alfabetet i løpet av ett og samme år for å navngi stormer fra Atlanterhavet.

23.10.05 12:04

Lørdag ble den topiske stormen Alpha dannet i det karibiske hav. Dermed ble det satt ny rekord etter at man begynte å gi Atlanterhavsstormene navn. Og enda er ikke stormsesongen over. Den varer ut november i år.

Den forrige rekorden var fra 1933, da man navngav 21 tropiske stormer.

Stormen Alpha samlet seg opp i styrke om lag 113 kilometer sør for Santo Domingo i den Dominikanske republikk. Den beveger seg nå nordvest med en hastighet på 24 km/t. Det opplyser National Hurricane Center i Miami, ifølge AP.

Siden 1995 har Atlanterhavet vært i en periode med høyere orkanaktivitet enn normalt. Ifølge eksperter vil denne perioden gå i en tiårs syklus, men kan vare så lenge som 20 til 50 år.

Forskere sier årsaken til det økende antallet stormer skyldes høyere havtemperaturer og mildere vertikal vind som svekker orkanene.

Kystlinjen sør i USA har fått svært hard medfart i år, spesielt som følge av orkanene Katrina, Rita og Dennis. Nå holder Florida pusten i påvente av orkanen Wilma som herjer på Yucatan halvøya i Mexico.

Wilma er den siste på listen over 21 stormer i 2005. Bokstavene q, u, x, y og z hopper man over og bunken blir nå snudd.

Klokken 0200 i natt beveget Wilma seg nordover med en hastighet på 5 km/t og med en vindstyrke på oppunder 160 km/t. Orkanens øye er nå om lag 50 km nord-nordøst for Cancun i Mexico og om lag 630 km vest-sørvest for Key West i Florida.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag