*Nettavisen* Nyheter.

Ny president i Bolivia

Foto: EPA/Scanpix

Lederen for høyesterett i Bolivia er innsatt som ny president, etter at Carlos Mesa torsdag kveld gikk av. Håpet er at uroen i landet nå avtar.

Kraftige demonstrasjoner har de siste tre ukene lammet Bolivia. Demonstrantene krever blant annet at landets energisektor nasjonaliseres, så innbyggerne får større glede av oljeressursene landet sitter på.

President Mesa sa tidligere i uken at situasjonen var i ferd med å komme ut av kontroll, og at han fryktet at landet er på vei ut i borgerkrig. Den eneste måten å unngå dette på er ifølge Mesa at det utlyses nyvalg. Han tilbød seg derfor å gå av, og ba samtidig lederne i begge nasjonalforsamlingens kamre om å trekke seg.

Torsdag kveld aksepterte nasjonalforsamlingen Mesas avskjedssøknad, og innsatte lederen for landets høyesterett, Eduardo Rodriguez, som ny president. Rodriguez er nummer tre på rangstigen bak presidenten, men de to som står foran ham på rangstigen trakk seg fra presidentkampen. Årsaken er at demonstrantene anså de to presidentene for nasjonalforsamlingens kamre for å være et symbol på den feilslåtte politikken landet styres etter, melder avisen the Nwy York Times.

Rodriguez er en respektert jurist, uten noen partibindinger. Han anses å være en uavhengig og troverdig person, som kan lede landet frem til det kan utlyses nyvalg. Forberedelsene til et slikt valg vil trolig ta tre måneder, ifølge avisa.

På grunn av demonstrasjonene som lammet hovedstaden La Paz, var nasjonalforsamlingen torsdag samlet i Sucre, der landets domstoler er lokalisert. I en kort tale etter utnevnelsen, ba Rodriguez innbyggerne samarbeide for å løse den krisen som har rystet landet og ført dem på randen av borgerkrig.

- Jeg vil insistere overfor mine landsmenn, som er i en vanskelig situasjon, som protesterer, som ber om og krever endring, at vi jobber sammen for å oppnå dette, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.