Ny razzia mot oljegigant

Det russiske politiet har gjennomført nye razziaer mot oljegiganten Yukos og Mikhael Khodorkovskij. Selskapet er nå mistenkt for svindel, skatteunndragelse og drap.

06.10.03 09:46

Fredag forrige uke gjennomførte politiet i Moskva to razziaer mot oljeselskapet Yukos. Mistanke om flere grove lovbrudd har ført til en omfattende etterforskning mot selskapet som for to år siden forsøkte å ta over Kværner.

Razziaene ble gjennomført på et barnehjem som Yukos står bak, samt en rikmannsklubb i et av byens bedre områder.

Ifølge New York Times skal politiet ha gjort beslag på en datamaskin med vitale dokumenter.

Razziane ble foretatt samme dag som fusjonen mellom Yukos og den mindre rivalen Sibneft ble fullført. Sibneft er for tiden under etterforskning for skattesnyteri.

Yukos, som er ledet av en av Russlands rikeste, Mikhael Khodorkovskij, har vært i gjennom en rekke problemer med myndighetene den siste tiden. Tidligere i år har russisk politi fengslet selskapets finansdirektør, Platon Lebedev, og siktet en av Yukos viktigste aksjonærer.

Khodorkovskij sier på sin side at myndighetene utsetter ham og hans kolleger i det russiske næringslivets toppsjikt for en ren hatkampanje. Dette kan utløse en gigantisk kapitalflukt fra Russland, og styrte landet ut i bunnløs økonomisk elendighet, advarer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.