RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny sjokkvideo fra Irak

Sist oppdatert:
Amerikanske soldater i Irak filmet hverandre mens de sparket en døende fange, og fikk en død iraker til å «vinke» til kamera. Se utdrag fra videoen.

Filmen, som ble døpt «Galskap i Ramadi» etter byen hvor den ble spilt inn, ble mandag offentliggjort for første gang, da den ble lagt ut på hjemmesiden til en avis i Florida. Filmen er spilt inn av soldater i Floridas nasjonalgarde, som redigerte den og lagret den som en dvd-film i januar i fjor.

Her kan du se utdrag fra videoen.

Trodde filmen var ødelagt
Filmens eksistens ble først kjent gjennom militærdokumenter som menneskerettsorganisasjonen ACLU har gjennomgått. Videoen ble imidlertid ikke utlevert av forsvarsdepartementet Pentagon, som hevdet den var blitt ødelagt, skriver Aftonbladet, som siterer TT.

En sekvens av filmen viser en bundet og skadet fange som ligger på bakken. Kulehullene filmes, og deretter filmes en amerikansk soldat som sparker fangen i ansiktet. Ifølge militærets egne opplysninger sier soldaten at han «trodde at fyren faktisk døde. Vi hadde ikke noen hast med å tilkalle legene».

- Uheldig, ikke kriminelt
I en annen del av filmen tar en soldat tak i armen på en lastebilfører som akkurat er skutt i hjel, og får liket til å vinke mot kamera.

Opptakten til denne hendelsen vises ikke på filmen, men ifølge avisen The Palm Beach Post hadde de amerikanske soldatene stanset lastebilen og forsøkt å tvinge føreren til å komme ut. Da han i stedet kjørte sin vei, ble han drept.

Ifølge Pentagon har militære etterforskere studert videoen, og avgjort at ingen av soldatene skal tiltales. Handlingene på videoen betegnes som «uheldige», men ikke kriminelle.

- Dårlig dømmekraft
- De kommer ikke opp på et nivå som regnes som kriminelle overgrep. Det er klart at soldatene antakelig viser dårlig dømmekraft¿og jeg er sikker på at de har fått refs av sine befal for sine handlinger, sier Pentagon-talsmann Jeremy Martin.

ACLU-advokat Jameel Jaffer sier militæret trodde at alle kopier av filmen var ødelagt, og at de aldri skulle bli offentlig kjent.

- Det er vanskelig for meg å forstå hvorfor ingen har blitt stilt til ansvar for overgrepene mot fangene. Det finnes ikke noe forsvar for den som sparker en skadd og døende krigsfange, sier Jaffer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere